Varkensmarkt even wat vriendelijker (voor varkenshouder)
De eerste volle week van het jaar hebben we achter ons en Van Rooi had al de moed om de prijs met 2 centen te verhogen. De prijsverhoging was echter niet omdat het varken aan onderdelen meer opbrengt, en uit de commentaren te lezen, ook niet omdat er een tekort is aan varkens. Wat is dan wel de reden? Het heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met het aanbod dat de komende weken verder terugloopt en daar kan je dan op vooruitlopen om varkenshouders aan je te binden.
Vraag is of de voorzet van Van Rooi door andere slachterijen wordt gevolgd
Zoals gezegd: Er is nu nog voldoende aanbod en de prijs van de onderdelen, en met name van de luxere onderdelen, daalt. Het varkenshaasje daalt zelfs met 35 tot 40 centen, maar ook de ribben, middels en nekstukken dalen 4 tot 7 centen in prijs. Alleen de hammen stijgen met 5 centen. Als de slachterijen niet een ruime marge hadden, was dit direct vertaald in en lagere varkensprijs. Nu gaat het eerder andersom, al is de vraag of de voorzet van Van Rooi gevolgd gaat worden door de andere slachterijen. Het zou mooi zijn, want een goed begin is het halve werk.
Een ding is zeker, het is iets vriendelijker
Dit kun je niet zeggen over Duitsland. Na twee weken, waarin het aantal slachtingen rond 550.000 dieren per week lag en het slachtgewicht op 102 kilogram, staan er nog heel wat varkens in de wacht om geslacht te worden. Maar of deze aantallen zo groot zijn als soms wordt gesuggereerd, valt te betwijfelen. Volgens berekening - voor de kerst was het overschot 700.000 varkens en met de kerst weken zijn er wekelijks 300.000 varkens te weinig geslacht - zouden er nu ver over de 1 miljoen varkens in de wacht moeten liggen. Echter, als je een Duitse varkenshouder spreekt, schijnt het allemaal nog wel mee te vallen. Er worden ook fors minder varkens geïmporteerd. Uit Nederland wekelijks 15.000 varkens minder, maar ook uit Denemarken en België komen veel minder varkens in Duitsland. Er worden daarnaast zware varkens vanuit Duitsland geëxporteerd naar onder meer Italië. Dus het aantal ‘wachtende’ varkens dat er nog ligt, kon weleens beneden een half miljoen zijn en dat is te overzien. Deze varkens moeten evenwel nog geslacht worden, maar ook dit kan vergemakkelijkt worden omdat het ‘normale’ aanbod ook terugloopt door een import van biggen die al maanden op een lager niveau ligt. Al met al: Het duurt nog even, maar als we een maand verder zijn, kon alles wel eens weer redelijk normaal zijn. Dat is toch eerder dan we eind vorig jaar verwachten. De Boerenvarkens prijs blijft vooralsnog onveranderd op zijn hoge niveau van 1,41 euro. Voor de rest van Europa is de prijs ook onveranderd en dat lijkt ook zo nog even te blijven.
Biggenmarkt is onrustig
Op de biggenmarkt is de blik naar boven gericht, maar niet omdat er een tekort aan biggen is. De laatste weken zijn er namelijk door het uitvallen van ‘werkdagen’ een behoorlijk aantal biggen minder geëxporteerd. Dus er zijn biggen blijven liggen. De vermeerderaars willen en verwachten een hogere prijs. Ze gaan derhalve de biggen niet zomaar meegeven en laten ze nog liever een week langer liggen. Daar kan ik me er iets bij voorstellen. 30 euro is dan wel fors meer dan een maand geleden, maar nog altijd veel te weinig om de kosten betaald te krijgen. De komende weken zullen er voldoende biggen worden geëxporteerd en gaan de prijzen daardoor weer verder aantrekken. De Boerenbiggenprijs ziet de mogelijkheid om een hogere prijs te ontvangen en verhoogt de prijs met plus 2 euro naar 30,50 euro.
Goedkoper verzekeren zonder bemoeizucht
Ik zie dat de POV bezig is om de vraag van varkenshouders, die kijken naar een manier om de stallen te verzekeren, in te vullen. Nu hoor ik jullie al denken: ‘Heeft hij daar óók al verstand van? Nee, maar wel van de manier waarop je dat kan doen. We kijken eerst eens terug in de tijd. Hoe deden we dat toen? Een groep boeren legde geld in de pot en als er iemand schade had, werd het daaruit betaald. Zo simpel zal het nu niet zijn, maar moeilijk hoeft het ook niet te worden. Je zult een groep varkenshouders moeten hebben die mee wil doen. Noem voor het gemak honderd varkenshouders en die leggen gemiddeld 5.000 euro in. Je hebt dan 500.000 euro in de pot. Daar gaan wat kost af en je gaat het bedrag dat je per jaar moet uitkeren boven de 500.000 euro herverzekeren. Het voordeel is: Je bepaalt zelf de voorwaarden en er verdwijnt geen geld naar de winsten van multinationals. Natuurlijk het is wat werk, maar je bent weer vrijer in je ondernemerschap. Hetzelfde kun je ook doen met het financieren. Kwestie van oppakken en aanpakken met als voordeel: Goedkoper en geen bemoeizucht.