PRRS-uitbraak? Zorg voor een snelle afweer via de huid
De infectiedruk van PRRS neemt toe, aldus GD1. Bij een acute uitbraak van PRRS is het nodig zo snel mogelijk in te grijpen door uw zeugen te vaccineren en daarmee de virusverspreiding naar uw biggen zo veel mogelijk te voorkomen. Door naaldloze vaccinatie met de IDAL is de kans op overdracht van virus tussen de zeugen minimaal.
Wanneer er problemen ontstaan bij de zeugen als gevolg van een PRRS-infectie, is het zaak om snel in te grijpen. Door het afweersysteem van alle zeugen op dat moment met naaldloze PRRS-vaccinatie te activeren, wordt vermeden dat subpopulaties met gevoelige dieren ontstaan. Hierdoor zijn ook zeugen die nog niet besmet waren beter beschermd tegen de ziekte en vermindert de virusvermeerdering en -verspreiding, waardoor de infectie uitdooft.
Geen kans op virusoverdracht met de IDAL
Door gebruik te maken van een naaldloze vaccinatie met de IDAL, is er geen kans dat u via de naald het virus van de ene geïnfecteerde zeug naar de andere –eventueel nog niet geïnfecteerde – zeug overdraagt.
Introductie van PRRS-virus
Introductie van het virus kan liggen aan een nieuwe insleep door PRRS-positief sperma, aanvoer van
gelten met PRRS of via bezoekers/vrachtwagens2. In sommige gevallen ontstaan heroplevingen van het virus door dragers op het bedrijf in combinatie met het constante aanbod van gevoelige biggen. Door toegenomen bedrijfsomvang is het natuurlijk uitdoven van een PRRS-infectie niet meer waarschijnlijk3.
Blitz-enting
Bij een bedrijfsvaccinatie vaccineert u alle zeugen ongeacht het stadium in de cyclus. Inzet van een bedrijfsvaccinatie voor de voet weg, ook wel blitz-enting genoemd, vermindert de verspreiding van het virus en vermindert de overdracht van gelten/ zeugen naar de biggen in de kraamstal. Vervolgens daalt de infectiedruk bij de zeugen. In ernstige gevallen met veel problematiek is het nodig deze vaccinatie te herhalen na 4 weken.
Europese voorbeelden: welke aanpak is effectief?
In veel gevallen is de optie om tijdelijk geen gelten aan te voeren zeer effectief om het virus van uw bedrijf te krijgen. Enkele voorbeelden van protocollen om een acute uitbraak aan te pakken:
In een aantal gevallen in Oost-Duitsland was het verwijderen van alle gespeende biggen, 120 dagen geen aanvoer van gelten en tweemaal een vaccinatie met de IDAL effectief om PRRS-vrij te worden4.
Bij 15 van de 23 gesloten bedrijven in Frankrijk was het volgende effectief: 2 x bedrijfsvaccinatie met 4 weken tussentijd en geen aanvoer van gelten voor 8 weken na de eerste bedrijfsvaccinatie. Alle biggen werden gevaccineerd gedurende minimaal 1 productieronde en biosecurity werd aangescherpt, met name op het gebied van looplijnen en de verspreiding tussen diergroepen. De bedrijven waar deze aanpak niet succesvol was, hadden met name te maken met te weinig motivatie om de biosecuritymaatregelen goed door te voeren5.
Welzijnsvriendelijker
In alle Europese gevallen was bedrijfsvaccinatie noodzakelijk. De IDAL is naast een methode die de overdracht van PRRS tussen varkens door een besmette naald voorkomt, welzijnsvriendelijker dan de naald6.
Kortom: met een bedrijfsvaccinatie kan een acute uitbraak van PRRS onder zeugen snel en effectief worden aangepakt. Door het snel activeren van de afweer verspreidt het virus zich minder snel op het bedrijf. Hierdoor wordt de overdracht van de zeugen naar de biggen sneller aangepakt. Om het risico van verspreiding door de naald tijdens de vaccinatie te voorkomen is de IDAL een goede en diervriendelijke oplossing.
MEER TIPS
Kijk voor meer handige tips over PRRS de vlogs van dierenarts Marc Schyns op www.prrs-vrij.nl.
Referenties:
1. Bron GD: https://www.boerderij.nl/Varkenshouderij/Nieuws/2020/11/Infectiedruk-PRRS-neemt-toe-670346E/
2. Pileri E, Mateu E. Review on the transmission porcine reproductive and respiratory syndrome virus between pigs and farms and impact on vaccination. Vet Res [Internet]. BioMed Central Ltd.; 2016;47:108. Available from: http://veterinaryresearch.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13567-016-0391-4
3. Nodelijk G, De Jong MCM, Van Nes A, Vernooy JCM, Van Leengoed LAMG, Pol JMA, et al. Introduction, persistence and fade-out of porcine reproductive and respiratory syndrome virus in a Dutch breeding herd: A mathematical analysis. Epidemiol Infect. 2000;124:173–82.
4. Lith P van, Bronsvoort G, Cruijsen T, Geurts V. Outbreak and fade out of a genotype 2 PRRSV in three German SPF-herds: Role of vaccination and herd closure. Proc 23rd IPVS Congr Cancun, Mex. 2014. p. 92.
5. Berton P, Normand V, Martineau G-P, Bouchet F, Lebret A, Waret-Szkuta A. Evaluation of porcine reproductive and respiratory syndrome stabilization protocols in 23 French Farrow-to-finish farms located in a high-density swine area. Porc Heal Manag [Internet]. Porcine Health Management; 2017;3:11. Available from: http://porcinehealthmanagement.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40813-017-0058-1
6. Temple D, Escribano D, Jiménez M, Mainau E, Cerón JJ, Manteca X. Effect of the needle-free “intra dermal application of liquids” vaccination on the welfare of pregnant sows. Porc Heal Manag [Internet]. 2017 [cited 2020 May 11];3:9. Available from: http://porcinehealthmanagement.biomedcentral.com/ articles/10.1186/s40813-017-0056-3.