Column: Markt is beter dan wordt verteld
Als ik een slachterij had, dan zou ik natuurlijk ook zeggen dat het aanbod is groot; we niet alles kunnen slachten en we vooral de prijs niet gaan verhogen. Dat dit laatste niet aan de orde is wel duidelijk, maar al het andere valt reuze mee. Met bijna 330.000 slachtingen zijn er in week 1 weer veel varkens geslacht en als je dit aantal vleesvarkens slacht worden er natuurlijk ook veel aangeboden. Echter, de slachterijen willen ze ook maar wat graag hebben; ook omdat de prijs van de onderdelen stijgend is. Schouders en hammen worden 3 tot 4 centen duurder. Alleen de ribben gingen met 3 centen omlaag en het haasje ging ook nog naar beneden.
De markt is licht positief en dat is meegenomen
We zitten nu half januari. De markt is licht positief en dat is meegenomen. We zien dat in deze maand de prijs vaker naar beneden gaat dan dat ze onveranderd blijft. Stijgen komt zelden voor. De komende weken zal echter het aanbod geleidelijk dalen en dat geeft de markt toch een beetje een positieve nootzetting voor de varkenshouders. De Boerenvarkensprijs houdt echter de prijs van 1,41 euro ook deze week nog even op onveranderd.
Kijken we ook even bij onze oosterburen. Wat opvalt, is dat de ISN spreekt van een overhang van meer dan 1.000.000 varkens. Vorige week heb ik al gezegd dat het aantal fors minder is dan hier wordt gezegd. De schaduwnotering van de Duitse Teleporc ging deze week van 1,04 euro naar 1,10 euro. De toekomst zal het leren hoe het zit. Deze stijging geeft ook aan dat er op de Duitse markt weer wat muziek komt. Met 730.000 slachtingen is er een leuk begin gemaakt aan 2021 en we zullen de komende weken zien of dit gaat doorzetten.
In de rest van Europa blijft alles onveranderd en dat had ik ook nog niet veel anders verwacht. Van Denemarken tot Spanje en alles wat ertussen zit, bleef gelijk in prijs. Alleen in Italië steeg de varkensprijs met 1 cent. Het is niet veel, maar toch mooi meegenomen voor de zware varkens uit Duitsland.
Rek is even uit de biggenmarkt
De biggenmarkt blijft nog licht stijgen; al is de meeste rek er al wel uit en is het wachten op een stijging van de prijs voor de vleesvarkens. Een van de oorzaken dat biggenprijs niet sneller stijgt, is dat het voer van vleesvarkens snel duurder wordt, maar ook dat men in het buitenland niet bereid is diep in de buidel te tasten. De Boerenbiggenprijs stijgt echter wel met 1 euro naar 31,50 euro.