AVP: Herbevolking Waalse varkensstallen weer toegestaan
Sinds september 2019 zijn er geen aanwijzingen meer van nieuwe infecties of circulatie van het AVP virus bij wilde zwijnen in Wallonië. Daarnaast is de Belgische varkenspopulatie gevrijwaard gebleven van elke besmetting. Zodoende mogen de agrariërs in de provincie Luxemburg weer vanaf volgende week varkens gaan houden.
Normale gang van zaken
Naast deze toelating voor het herbevolken, maakt dit ministerieel besluit een terugkeer naar de normale gang van zaken voor de hele Belgische varkenssector mogelijk. Zo is het terug mogelijk om varkens, zowel slacht- als fokvarkens, van verschillende herkomst op hetzelfde voertuig te laden. Uiteraard moeten de regels en bioveiligheidsmaatregelen goed opgevolgd worden. Ook het lossen van een lading fokvarkens op meerdere bedrijven is opnieuw mogelijk.
Waakzaam
Hoewel het herbevolken in Wallonië is toegestaan, is het nog steeds belangrijk is om waakzaam te blijven, stelt de FAVV. De toezichts- en bioveiligheidsmaatregelen, die altijd gelden én de andere maatregelen die in september 2018 werden genomen om de sector te beschermen tegen nieuwe besmettingen, blijven dus in heel België van kracht.
AVP-vrije status
Sinds september 2019 zijn er geen aanwijzingen meer van nieuwe infecties of circulatie van het AVP virus bij wilde zwijnen in Wallonië. Op basis van deze resultaten heeft België na één jaar, zoals vereist in de voorwaarden, zijn status “vrij van AVP” teruggewonnen op Europees en internationaal (OIE) niveau. Door het terugkrijgen van de AVP-vrije status zijn ook de onderhandelingen op gang gebracht met derde landen, die een embargo hadden ingesteld op Belgisch varkensvlees.
Waakzaam blijven
David Clarinval, minister van Landbouw: „Het nieuwe ministerieel besluit betekent dat de activiteiten van de varkenssector in de getroffen regio opnieuw hervat kunnen worden maar ook dat de beperkingen voor transport verminderd worden. Goed nieuws aan de start van het nieuwe jaar 2021, maar het blijft belangrijk om waakzaam te zijn en de bioveiligheidsmaatregelen zo goed mogelijk op te volgen. Op die manier kunnen we onze vrije status behouden.
Tweede AVP introductie voorkomen
België volgt, net als alle Europese landen, de situatie aandachtig in de Oost-Europese landen en Duitsland om zo een tweede introductie van het AVP-virus te voorkomen. De bioveiligheidsmaatregelen worden dus ook in België nog steeds strikt opgevolgd.