Column: Slachterijen kijken voorzichtig al vooruit
Er is nog te weinig verandering op de varkensmarkt; al wordt er wel volop geslacht. Begin dit jaar liepen de slachtgewichten nog op, doordat er tussen kerst en oud-en-nieuw wekelijks 100.000 varkens minder werden geslacht. De eerste week van januari liet maar liefst even ruim 102 kilogram noteren. Ook deze week hoor je nog dat er hier en daar hele zware varkens worden geleverd en niet iedereen komt door zijn varkens heen. Dit komt ook nog doordat slachterijen soms geen toestemming krijgen om op zaterdag te mogen slachten.
Al biggen van toen moeten nu een plekje in de slachterij hebben
Het aanbod is nog groot. In de maand september zijn er door de slechte biggenmarkt nogal wat biggen meer opgelegd. Soms dubbel of in een stal die al wat langer leeg stond. Al deze biggen van toen moeten nu een plekje in de slachterij hebben. Met dit gegeven hebben we de komende weken zeker nog te maken en daardoor zal de prijs niet gaan stijgen. Ook zullen we nog geconfronteerd worden dat er minder varkens naar Duitsland gaan. Dit zijn toch altijd nog een kleine 15.000 dieren per week. Deze moeten hun weg vinden hetzij in Nederland, hetzij ergens verder Europa in. De handelaren, die eerder wekelijks met hun varkens naar Duitsland gingen, hoor je nog wel klagen dat het stroef gaat. Als je doorvraagt zeggen ze echter ook snel dat de voorraad toch gestaag afneemt.
Het is al eerder gezegd: We moeten nog minstens een maand verder zijn voordat het aanbod minder wordt. De slachterijen weten dit ook, maar ze beginnen al wel voorzichtig te informeren wat het aanbod de komende maanden is. Hier hebben we nu nog niks aan en daarom houdt de Boerenvarkensprijs zijn notering onveranderd op 1,41 euro.
Onveranderd waren ook de meeste onderdelen. Een klein plusje van 3 centen was er nog voor de hammen, maar daar staat een min 4 centen tegenover voor ribben.Kijken we even Europa in, dan zien we weinig verandering. Het is alleen Italië die zijn notering voor de komende week met 3,5 centen heeft verhoogd. De rest van de EU blijft onveranderd. Wat nog wel opgemerkt mag worden, is dat het aantal slachtingen in Duitsland in week 2 bijna 200.000 minder was dan in dezelfde week van 2020.
Biggenmarkt begint te stabiliseren
We zagen het de laatste weken al wel dat de stijging van de biggenprijs aan het afvlakken was. De vraag naar biggen is er nog wel, maar niet iedereen wil de gevraagde prijs betalen. Het is alleen Spanje dat nog wel aan de biggen trekt. Maar met name Duitsland, dat zijn eigen biggenprijs nog wel verhoogde met 1 euro naar 26 euro, wil de gevraagde prijs niet betalen. Duitse mesters zijn wat huiverig om te kopen. Ze willen geen onnodig risico lopen met de AVP in eigen land dat zich in aantal gevonden besmette varkens nog steeds uitbreidt. Het wachten op de biggen markt is een opleving van de varkensmarkt. De Boerenbiggenprijs houdt zijn notering vooralsnog onveranderd op 31,50 euro.