Universiteit Utrecht zoekt varkenshouders voor MRSA-onderzoek
Varkenshouders, medewerkers en bezoekers van varkensbedrijven zoals dierenartsen kunnen door hun dieren besmet worden met vee gerelateerde MRSA (LA-MRSA, Livestock Associated-MRSA). Voor gezonde mensen is dit doorgaans geen probleem, maar bij ziekenhuisbezoek is dit een risico voor deze mensen zelf én anderen in het ziekenhuis.
Commensale bacteriën
In het Exclude-MRSA onderzoek kijkt universiteit Utrecht naar manieren om de hoeveelheid MRSA in varkenssnuiten terug te brengen. Zo wordt de toepassing onderzocht van specifieke bacteriën (zogenaamde commensale bacteriën) in de neus van biggen die concurrerend zijn met MRSA. In een pilotstudie heeft universiteit Utrecht gezien dat biggen binnen een aantal dagen na hun geboorte gekoloniseerd raken met LA-MRSA. In deze studie bleek ook dat Staphylococcus aureus (waar MRSA een deel van is) minder aanwezig is als er ook bepaalde commensale bacteriën aanwezig zijn. In Exclude-MRSA onderzoekt de universiteit verder en zal ze een bacterie-spray maken die, indien toegediend bij jonge biggen, kolonisatie van LA-MRSA moet verminderen of zelfs voorkomen
Effecten terugdringen MRSA-bacteriën
Één van de belangrijkste vragen is wat het effect op de besmetting van mensen is met MRSA als door maatregelen de hoeveel MRSA-bacteriën in varkens terug wordt gebracht. Onderzoekers willen daarom metingen uitvoeren naar stof dat door de veehouder wordt ingeademd tijdens werkzaamheden in de stal (zogenaamd inhaleerbaar stof). Mede op grond van de uitkomst van dit onderzoek hopen we MRSA effectief terug te kunnen brengen.
Dragerschap in de mens
Met de gegevens die de onderzoekers uit dit onderzoek krijgen, kunnen ze de blootstelling van mensen op varkensbedrijven aan LA-MRSA beter in kaart brengen. Daardoor kunnen ze beter inschatten wat het effect is van maatregelen in de stal, zoals het toedienen van competitieve bacteriën, op LA-MRSA dragerschap in de mens. De universiteit zoekt voor dit onderzoek nog bedrijven waar ze twee typen stofmonsters (neergedaald stof en inhaleerbaar stof) magn nemen. De studie zal plaatsvinden in het voorjaar van 2021. Het project wordt uitgevoerd in verschillende landen: naast Nederland doen ook Duitsland en Ierland mee. Verwacht is dat de overdracht van LA-MRSA naar mensen via stof zal hierdoor sterk beperkt zal worden, wat het risico op besmetting van de mens reduceert.
Voor meer informatie stuur een email naar excludemrsa@uu.nl
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: Universiteit Utrecht