Je verdiepen in varkensgezondheid tijdens thema-avond
Voorafgaand aan het workshopprogramma houdt varkenshouder Marc van Erp uit Sint Oedenrode een lezing over zijn varkenshouderij. Organisator Pig Business heeft hem gevraagd te vertellen over hoe hij E-Coli, in dit geval de oedeemziekte, en tot tweemaal een PRRS-infectie onder de knie kreeg. En dat allemaal op de een nieuw gesticht SPF-bedrijf! Ook de voerfermentatie en het consequent wegen van gelten speelde een rol in het verbetering van de gezondheidsstatus van zijn 900 zeugen. Zijn adequate maatregelen zijn soms eenvoudig, maar niet minder doeltreffend! En waard om aan te horen!
Drie workshops
Na een korte onderbreking is het tijd voor drie workshops, gericht op het thema. Ze worden gegeven door MS Schippers, Hipra en Voergroep Zuid. En ook dit belooft interessant te worden voor varkenshouders door de aangebrachte verdieping in de onderwerpen.
Workshop: ‘Het geheim van diergezondheid’.
Dit is een workshop die u aangeboden wordt door MS Schippers. Arjan Wermink, de HyCare coach van MS Schippers neemt de deelnemers terug naar de basisprincipes van varkensgezondheid, „Zoals die al in het Handboek Varkenshouderij werden beschreven”, zegt hij. Maar hij gaat veel dieper in dit onderwerp, want een goede diergezondheid uit zich onder andere in het voorkomen van besmettelijke dierziektes, kruisbesmettingen, een minimaal antibioticagebruik en een tevreden varken dat een goede groei laat zien. Hoe dat voor u als varkenshouder bereikt kan worden bespreekt Arjan Wermink tijdens deze workshop, waar voldoende gelegenheid zal zijn tot het stellen van vragen. Het wordt ook een interactief gebeuren met mogelijkheden om te stemmen op vragen die hij de deelnemers voorlegt.
Workshop ‘Als zink straks niet meer mag…”
‘Als zink niet meer mag, wat moeten we nu met die coli's?’ Zo luidt de volledige titel van deze workshop die Hipra verzorgt. „Vanuit verschillende laboratoria met verschillende analyses worden colibacteriën gevonden”, verklapt Annemarie Dirkzwager alvast, die deze workshop verzorgt. „Maar de benaming van de coli's is vanuit de historie erg verwarrend. Ik ga ook in op de juiste interpretatie van het sectiebeeld; waar moet je overal op letten?” Daarbij zal ze ook gebruik maken van sectierapporten zoals die door een aantal varkenshouders zijn aangeleverd.
Workshop: ‘Darmgezondheid vleesvarkens in relatie tot PIA’
Wat is PIA? Welke verschillende vormen van PIA zijn er? En, wat is de oorzaak? Wat is de schade in de darmen? En wat is de economische schade? Dat zijn de vragen die Voergroep Zuid opwerpt tijdens deze workshop. Voergroep Zuid heeft een plan van aanpak om PIA te bestrijden. Nutritionist Ronald van Kool neemt de vijf ‘eren’ van deze aanpak met u door. En dat zijn: Observeren, analyseren, adviseren, realiseren en evalueren.
Meld u hier aan voor de Pig Business thema-avond op 14 maart a.s.