Biggenprijs zet klein stapje omhoog; vleesvarkensnotering blijft wederom staan
De biggenprijs van Vion pluste woensdag met 0,50 cent en komt uit op 26,50 euro (incl. BTW). De Duitse Nord West-prijs steeg deze week met 1 euro en kwam uit op 25,00 euro (excl. BTW).
De biggenprijs van Vion maakte vanaf begin december flinke stappen. 9 december stond de notering nog op 14,50 euro, maar een week later deed de slachterij er met 3,50 euro een schepje bovenop. Dezelfde prijsstijging volgde daarna weer en daarna waren er verhogingen van twee en een euro.
De kleine correctie van Vion heeft volgens een handelaar te maken met de DCA-beursprijs die maandag verhoogde met 0,50 cent naar 29,50 euro (excl. BTW): „Het wordt tijd dat de biggenprijs even pas op de plaats maakt en niet duurder gaat worden. De prijs voor vleesvarkens is zo laag, dat het de varkenshouders al bakken met geld kost door de stijgende voerprijzen. Die prijs mag eerst wel stijgen." Het maakt volgens hem dan ook dat de vleesvarkenshouders wat voorzichtiger zijn met opleggen, ook vanwege de lage prijzen.
De stijgende Duitse prijs heeft te maken met het afnemende aanbod daar, waardoor de prijs wat stijgt. Ook in ons land zakt het aanbod door stoppende zeugenhouders, merkt een andere handelaar. Toch kunnen de biggen nog wel worden geplaatst.
Minder naar Spanje
De afgelopen weken werden er flinke aantallen afgezet naar Spanje, maar die stroom krimpt. In week 1 gingen er 39.096 biggen heen, een week later zakte at aantal met 13.000 naar 26.809 biggen. Cijfers over week 3 zijn nog niet voorhanden. Een handelaar zegt dat bepaalde slachterijen daar alleen nog Spaanse biggen willen hebben, en daardoor is de import van Nederlandse dieren minder.
Vleesvarkensprijs komt niet van plaats
De vleesvarkensprijs is al wekenlang stabiel. De druk op de Europese markt kan toenemen, nu de Duitse vrieshuizen volzitten.De EU denkt daarom na over private opslagcapaciteit.
In Nederland is het aanbod aan vleesvarkens nog groot door druk op de markt in Europa. De prijzen zijn stabiel en laag, maar de slachtgewichten hoog: in week 1 was dit nog 102 kilo. Een handelaar zegt dat de hoge slachtgewichten de afzet naar derde landen en betere prijsvorming beperken. Meer slachten is daarom de enige optie. „Er wordt gesproken over groei vertragen, maar dat lost dit probleem niet op. Een aantal zaterdagen slachten helpt wel. Maar daar komt door de keuringscapaciteitsproblemen niets van terecht." De POV laat weten dat de gesprekken daarover met de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS), de Nederlandse Voedsel - en Warenautoriteit (NVWA) en de slachterijen nog steeds 'stokken'. Vion laat weten dat het een aantal extra zaterdagen kan slachten, maar kan niet meer informatie geven.
Spanjaarden in voordeel
Nederland kan ook exporteren naar China, maar hoe kan het dat Spanje zulke grote hoeveelheden naar de Chinezen brengt? „In Spanje worden de slachterijen, hoe vreemd ook gezien de Covid-19-druk, niet of nauwelijks geplaagd door vertragingen. Spanjaarden slachten altijd al lichter dan Noordwest-Europa (alles boven de 97 kilogram geslacht is niet geschikt voor China) dus alle karkassen daar zijn geschikt voor China. Daarnaast hebben de Spanjaarden wereldwijd als betrekkelijk nieuwe speler een super exportnetwerk opgebouwd. Dit allemaal ondanks dat ze prijstechnisch sterk in het nadeel zijn ten opzichte van Nederland omdat de Spaanse inkoopprijzen lange tijd veel hoger lagen. Het heeft ook te maken met de Spaanse integratiestructuur. Daar trekken slechts enkele mensen aan de touwtjes en gewenste aanpassingen – bijsturing om de klant/afnemer te 'pleasen' – kunnen terstond genomen worden zonder discussies", legt Benny ten Thije van Varkenshandel Dijk en Select Porc uit.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Online Pig Trade