EU sluit opkopen en invriezen varkensvlees niet langer uit
Om de varkenshoudersector te helpen, wil de Eurocommissaris van Landbouw bekijken of er door Europa maatregelen genomen kunnen worden die een deel van de afzetproblemen kan oplossen. Daarbij wordt specifiek gekeken particuliere opslagregeling voor varkensvlees om tijdelijk varkensvlees uit de markt te halen. Voor rundvlees, zuivel, groenten en fruit is er al een dergelijke regeling.
Op een persconferentie na afloop van de (besloten) Landbouwraad zei Wojciechowski dat hij de mogelijkheden van particuliere opslag wil onderzoeken. Men moet echter eerst alle effecten van een interventie onderzoeken. De landbouwcommissaris benadrukte dat de varkenssector in Europa bijzonder heterogeen is.
Hij wees er op dat amper sprake is van grote schommelingen of marktverstoringen, en dat de varkensprijs weliswaar laag maar stabiel is. Ook waarschuwt hij voor nog lagere prijzen als een ingevroren varkensvlees-voorraad over enige maanden alsnog op de markt komt.
De Landbouwcommissaris merkte ook op dat de EU-landen heel verschillende structuren kennen. De gemiddelde Roemeense varkenshouder houdt 4 varkens, in Denemarken is dat 3700.
Dat er een meerderheid van de EU-landen is die geslacht varkensvlees tijdelijk uit de markt wil halen en in vriescellen wil opslaan, wil nog niet zeggen dat ‘de’ varkensindustrie het wil. Sterker nog: drie grote varkensvlees exporteurs Duitsland, Nederland hebben er tot nu toe níet om gevraagd.
Sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie (begin vorig jaar) zijn de inkomsten tot catastrofaal lage niveaus gedaald, terwijl de kosten zijn gestegen. De Duitse varkensindustrie ISN wijst er in een reactie op dat de huidige lage prijzen niet te wijten zijn aan grote langdurige sluitingen van slachterijen (corona) of uitgevallen binnenlandse consumptie.
Verscheidene EU-landen wijten het vooral aan het wegvallen van exportbestemmingen (China) als gevolg van de uitbreidende Afrikaanse Varkenspest in de EU-landen, waardoor er een overaanbod op de Europese markten is. Dir landen vinden dat de EU en de Midden-Europese landen véél meer moeten doen tegen de AVP-verspreiding.