Column: Nog een maandje geduld voor varkenshouders
Er valt op dit moment nog weinig te beleven op de Nederlandse varkensmarkt. De aantallen zijn nog groot en de varkens zijn ook nog zwaar. Dat er wekelijks enige verbetering komt, is duidelijk. Voorlopig wordt dat niet omgezet in een hogere prijs en wat dat betreft lijkt 2021 wel op 2019. Toen moesten we wachten tot week 8 voor een paar centen meer en daarna nog weer 4 weken wachten.
Het vlees vindt allemaal zijn weg en de prijs stijgt ook weer een beetje
Met ruim 320.000 slachtingen en een slachtgewicht van bijna 102 kilogram komt er veel vlees aan de haak. Dit vlees vindt blijkbaar toch allemaal zijn weg en de prijs van het vlees stijgt ook dit weer een klein beetje. Voor een heel varken zal dit maar 1 of 2 centen zijn maar wel weer beter.
In België hebben ze wel de weg omhoog gevonden; al is het maar 2 of 3 centen. De noteringen staan en stonden daar door de AVP van een paar jaar geleden ook nog steeds veel te laag, maar er is nu wel beweging. Deze beweging was er al wat langer in Italië, waar ook deze week en net als vorige week de prijs met 3,5 centen naar boven gaat. Alleen het is wat jammer dat het op dit moment lastig varkens verkopen is aan Italië. Bij het rijtje stijgende prijzen hoort nu ook Spanje. Voor het eerst in zes weken kon er een stijging af; al is het bijna het noemen niet waard, maar wel naar boven met 0,4 centen. Wie het kleine niet eert is...
In Denemarken gebeurt net als in Duitsland helemaal niks en met iets boven de 800.000 geslachte varkens worden er bij onze oosterburen nog steeds te weinig geslacht. Dat komt mede doordat het aanbod daar ook fors is teruggelopen. VEZG geeft zelfs een lager slachtgewicht door van 0,2 kilogram ten opzichte van vorige week. De overhang, waar de ISN het voortdurend over heeft, zijn er dus niet in die aantallen waar ze het steeds over hadden. Ze hadden natuurlijk hiermee een doel: Om te zorgen dat slachterijen sneller weer op volle sterkte konden slachten. Ze hebben er echter ook mee bereikt dat de markt hiermee kapot gepraat is. Op de Duitse marktplaats waar varkens worden verhandeld, steeg de notering van 1,12 euro vorige week naar1,16 euro deze week. Deze partij is gisteren, vrijdag 29 januari, verkocht en moet volgende week geleverd worden.
Zoals ik al aan het begin zei: Er valt weinig te bleven in Nederland, maar in de ons omliggende landen komt er steeds meer beweging. De Boerenvarkensprijs, die de varkensprijs net als sommige varkenshouders wel naar boven willen duwen, houdt het deze week wederom op een onveranderd van 1,41 euro en net als in 2019 zullen we nog een maandje geduld moeten hebben.
Rust ook op de biggenmarkt
Net als op de varkensmarkt is er op de biggenmarkt weinig te beleven. Vraag en aanbod zijn redelijk in evenwicht en zolang de varkensprijs niet omhoog wil, zal er voorlopig ook weinig veranderen. De vraag vanuit Spanje blijft en ook vanuit Duitsland komt er wat meer vraag. De biggenprijs in Duitsland steeg vrijdag met 2 euro voor de komende week. Er komt vaak wel wat meer vraag naar biggen als de prijs stijgt en laten we hopen dat dit nu ook het geval is. Boerenbiggenprijs blijft vooralsnog onveranderd op 31,50 euro staan.
Varkenspest blijft zich gestaag verspreiden
De varkenspest blijft op de loer liggen. In Duitsland zijn nu twee besmette wilde zwijnen buiten het kerngebied gevonden, maar nog wel binnen het beschermingsgebied. De afrastering om het gebied moet verplaatst worden om verdere uitbreiding te voorkomen. Met 594 besmette zwijnen op de teller gaat het nog steeds gestaag door en het zal nog wel even duren voordat het laatste besmette zwijn is gevonden. Wat veel erger is dat er eind vorig jaar een Roemeense vrachtauto is aan gehouden in de Duitse deelstaat Hessen met 500 kilogram varkensvlees dat voor een gedeelte besmet met AVP was. Waar deze vrachtauto naar op weg was, wordt niet vermeld. Dit kon zomaar Nederland of België zijn. Het blijft dus belangrijk dat we blijven attenderen op deze gevaren.