POV stapt uit landelijk overleg over beëindiging veehouderij
De warme sanering heeft volgens de organisatie een aantal ervaringen opgeleverd. Daarbij werd op een aantal zaken geen volledige overeenstemming bereikt met de overheid. Ook zijn een aantal voorwaarden gesteld. De POV vindt het behoud van de varkensrechten de belangrijkste. „Ondanks constructieve inbreng en houding, werd de input niet verwerkt of meegewogen, maar afgedaan met: ‘mag niet van Brussel’. Er ligt nu een regeling die niet afgestemd is op de leerervaringen van de Srv; deze vormt een bedreiging voor de continuïteit en toekomstbestendigheid van de varkenshouderij. Daar wil de POV niet langer aan meewerken."
Flinke reductie bereikt
De POV noemt de bijdrage die de varkenshouderij heeft geleverd in de ammoniakreductie 'een enorme inspanning': tussen 1990 en 2017 is een reductie bereikt van 81 procent.
Daarnaast geeft de organisatie aan dat er concrete ambities liggen in het Actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij. „Onderdeel van dit programma is de saneringsregeling varkenshouderij, waarmee dierrechten en ammoniakemissies uit de markt worden genomen. Innovaties moeten leiden tot verdere emissiereducties. POV is van oordeel dat de varkenshouderij haar verantwoordelijkheid neemt, en hierin gesteund zou moeten worden door het ministerie van LNV."
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Nieuwsbrief POV