Fotoserie: 85 procent ammoniakreductie en gezonde varkens door ozoninstallatie
Het systeem bestaat uit een UVC-lamp waar de constante luchtstroom eerst langsgaat. Daar worden de meeste virussen gedood. Daarna gaat de lucht langs een actieve zuurstoflamp en daar worden de grove schimmels en bacteriën gedood, die niet door de UVC-lamp verwijderd kunnen worden. Ook worden geuren, waaronder bijvoorbeeld stallucht, geneutraliseerd waardoor een frisse omgeving ontstaat. De techniek wordt gebruikt in kantoorpanden, zwembaden, casino's, ziekenhuizen, bij voedselproducten en sinds vorig jaar ook bij twee kalverhouders in Nederland. Er zijn twee typen van het systeem: de T10 is geschikt voor ruimtes tot 1.000 m3 en de T20 is voor ruimtes tot 2.000 m3. Laatstgenoemde kan zo'n 1.500 m3 per uur behandelen. „Maar per stal blijft het maatwerk door de vervuilingsgraad van de lucht", geeft Job van der Burg aan.
Proefresultaten
Bij een boerenbedrijf met een stalinrichting van Big Dutchman is drie weken lang een continue 24-uursmeting gedaan in twee stallen met 120 varkens (zie foto's hierinoder). In de stal waar de actieve zuurstofluchtreiniging aanstond had één varken longafwijking. In de andere stal zonder installatie waren er twaalf varkens met een longafwijking. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er wel 85 procent ammoniakreductie mogelijk is.
Constante werking
Op de vraag 'hoe is de constante werking gewaarborgd’, verwijzen Van der Burg en Van Geest naar alle testen die zijn gedaan. Ter illustratie noemt Van Geest een voorbeeld uit Duitsland. Stalinrichter en leverancier van gereedschappen Hoffman Group, die in 2018 een omzet van meer dan 1,1 miljard euro had, is zeer enthousiast over de installatie met actieve zuurstof. „We hebben ook een proef met vleeskuikens bij Big Dutchmen gedaan. De resultaten waren zeer goed: het slachtgewicht nam toe en het slachtafval nam daar af. Stalinrichter Hoffman Group heeft daarom gezegd 'we gaan in alle nieuwe pluimveestallen- en slachterijen de T10/T20 ophangen’. Ze gaan het zelfs als verplichting opleggen bij de boeren waar ze leveren."
Dichter bij huis is de installatie ook geïnstalleerd. Zo hangt de T20 bij een kalverhouder in Drenthe. „Bij die kalverhouder zagen we 90 procent afname van antibioticagebruik op zijn kalveren", verklaart Job van der Burg. Saskia vult haar vader aan: „De dieren zijn de eerste maanden gevoelig voor verkoudheid en longontsteking. Op het moment dat jij de virussen en schimmels weghaalt, dan heb je geen antibiotica nodig om ze tegen te gaan. Dit zijn wel de testen om het te bewijzen.”
Garantiesysteem
En voor het bewijzen heeft het bedrijf een duidelijke visie. Saskia van der Burg: „Wij werken niet op basis van rapporten, maar op basis van praktijkervaring. In Nederland wordt er veel te veel gediscussieerd over zaken. Ik heb zoiets van: laat maar eens zien of het in de praktijk werkt of niet."
Het drie maanden garantiesysteem past dan ook binnen de visie van 'laat het maar in de praktijk zien'. Lies van Geest: „Als een varkenshouder het systeem koopt bij ons, dan installeren wij de techniek in zijn stal. Hij moet hier wel voor betalen. We meten vooraf en achteraf de ammoniakuitstoot. Na drie maanden horen wij of de techniek bevalt en of het systeem voor een verandering zorgt. Als er geen effect is, dan halen wij de installatie uit de stal en dan krijgt de varkenshouder het hele aankoopbedrag terug. De stroomkosten (het systeem werkt op 220 volt, niet op krachtstroom, red.) moet hij/zij wel zelf betalen."
Lees het hele verhaal over de techniek in vakblad Pig Business, dat op donderdag 4 februari is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pig Business? Klik dan hier.