POV wil uitvoering Tweede Kamermotie corona-ondersteuning varkenshouders
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/86/240/holland_varken_1-1.-detail.jpg)
De Tweede Kamer nam in juni 2020 een motie aan, waarin is gesteld dat varkens- en pluimveehouders niet de dupe mogen worden van coronamaatregelen in slachthuizen. Sinds de motie is aangenomen, laat POV de marktsituatie nauwkeurig monitoren. Er wordt met name gekeken hoeveel geld Nederlandse varkenshouders uitbetaald krijgen, ten opzichte van Europese varkenshouders in vergelijkbare marktsituaties. Nederlandse varkenshouders hebben volgens de POV door de coronamaatregelen in totaal 78 miljoen euro schade opgelopen in de tweede helft van 2020. Dit is gemiddeld zo’n 25.000 euro voor een gezinsbedrijf en de helft van het gezinsinkomen in 2020.
Verliezen afgewenteld op varkenshouders
De POV is van mening dat de verliezen door de varkensvleesketen afgewenteld zijn op de individuele varkenshouders. De overheid heeft dit versterkt door geen uitvoering te geven aan de motie, zodat niet is voorkomen dat de schade door de coronamaatregelen tóch is afgewenteld op varkenshouders.
Er is daarnaast onvoldoende uitvoering gegeven aan de Agri Nutrimonitor, die inzicht moest geven in de prijsvorming, kostentoerekening en margeverdeling in de varkenshouderijketen. Het onderzoek heeft niet de beloofde transparantie opgeleverd. De producentenorganisatie vindt dat overheid en ACM tot nu toe niets hebben gedaan met de klacht hierover van de POV.
Denen krijgen wel nabetaling
De producentorganisatie stelt verder dat de wereldwijde vraag naar varkensvlees neemt toe. De prijs is afhankelijk van de wereldmarkt, net zoals dat geldt voor veel producten. Denemarken, qua varkenshouderij vergelijkbaar met Nederland, profiteren varkenshouders wél van de toenemende vraag. Dit komt omdat hun slachterij Danish Crown wel koos voor een rechtvaardige verdeling van kosten, maar ook van opbrengsten. De opbrengsten waren dermate goed, dat de Deense slachterij koos voor een nabetaling van varkenshouders van 17 – 18 cent per kilo (Danish Crown rapporteerde een voorsprong op de Europese index van 131 øre). Dit staat in schril contrast met de gang van zaken in Nederland.