AVP en Covid-19: ook in 2021 uitdagingen voor de mondiale varkensvleesmarkt
Ook dit jaar beïnvloedt de AVP de varkensvleesproductie in vooral Azië en Europa en zo ook de samenhangende wereldwijde handelsstromen. Daarentegen beïnvloedt Covid-19 de hele toeleveringsketen, van producent tot consument. Desondanks verwacht de Rabobank dat de vraag naar varkensvlees in de meeste monidale regio’s in 2021 aantrekt. Mede als gevolg van een economisch herstel.
Toename aanbod
In haar jongste periodiek varkensvleesrapport gaat de Rabobank er van uit dat het wereldwijde aanbod van varkensvlees vooral toeneemt in Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Europa staat daarentegen meer uitdagingen te wachten.
China
Volgens de Rabobank zal China de wereldhandel in varkensvlees blijven domineren. Door een hogere eigen productie zal het land dit jaar minder varkensvlees importeren. Dit zal direct gevolgen hebben voor de mondiale vleeshandel. Vooral Europa gaat dit voelen. Vooral als gevolg van de handelsverboden voortvloeiend uit de AVP uitbraken in met name Duitsland. Afgelopen jaar heeft China haar vleestekorten snel aangevuld. Daardoor had ruim de helft van de mondiale varkensvleeshandel de bestemming China. In 2020 importeerde dit land maar liefst 85 procent meer ten opzichte van het jaar-op-jaar gemiddelde. In 2019 steeg de import al met 40 procent. Door een forse groei van de eigen varkensvleesproductie dit jaar met 10 tot 15 procent, zal de Chinese import met 10 tot 30 procent afnemen. Desondanks zal 2021 nog steeds het op één na grootste jaar worden wat betreft de import van varkensvlees. „Echter de structurele verandering in de vraag heeft gevolgen voor alle vleesexporteurs,” aldus Chenjun Pan, Senior Analist - Animal Protein bij de Rabobank.
Virussen
Een probleem bij de groei van de varkensstapel, in met name de twee varkensintensieve landen China en Vietnam, is dat het AVP virus daar nog steeds aanwezig is. Daarnaast kampen deze twee landen ook met het mond- en klauwzeer en PRRS virus.
Europa
De Rabobank verwacht dat de Europese varkensvleesproductie in 2021 lichtjes daalt. Deze daling is terug te voeren op een lagere exportvraag, een traag herstel van de lokale vraag als gevolg van Covid-19 en de aanhoudende AVP-dreigingen in Oost-Europa en Duitsland. „Terwijl Duitsland zich richt op het vinden van alternatieve exportbestemmingen, zullen Spanje en Denemarken profiteren van de Duitse afwezigheid op sommige Aziatische markten", zegt Chenjun Pan.
VS en Brazilië
Een sterke binnenlandse vraag en een goede export zorgen in de VS voor aanhoudend hoge varkensprijzen. Deze goede verkoopresultaten en navenant hogere prijzen compenseren de stijgende voerkosten. Brazilië realiseerde afgelopen jaar een record met haar varkensvlees export. De export steeg met maar liefst 36 procent. Als reactie op de fors gestegen export en de hogere voerkosten stegen ook de binnenlandse vleesprijzen. Aangezien de droogte de opbrengsten rechtstreeks beïnvloedt en de mondiale vraag naar granen hoog blijft, verwacht de Rabobank dat de prijzen van voedergranen hoog zullen blijven de komende maanden. Desondanks wordt verwacht dat de Braziliaanse varkensproductie in 2021 met 2,5 procent zal toenemen als reactie op het herstel van de lokale vraag en opnieuw een sterk exportjaar.