Export varkensvlees essentieel voor verduurzaming
De COV zegt het eens te zijn met Suzanne Ruesink en Donald Pols die het AD van 30 januari hun visie ventileerden dat Nederlandse boeren een kans moeten krijgen om duurzaam te werken. Volgens de COV werkt de Nederlandse vleessector volop aan de verduurzaming. Op haar website verwijst de COV daarbij ook naar het feit dat retailers in de afgelopen dagen in de pers 'pronkten' met duurzame marktconcepten van de Nederlandse vleessector. „Dat is terecht en meer duurzame marktconcepten zullen volgen,” aldus de COV.
Export
De COV vindt het opmerkelijk en onterecht dat verduurzaming en export tegenover elkaar worden geplaatst. „Duurzame vleesproductie kan niet zonder export”, aldus een verklaring van de COV. Zo houdt de Nederlandse consument van varkensvlees, maar geeft daarbij de voorkeur aan bepaalde stukken zoals karbonades en varkenshaas. Voor de bacon is de Engelse consument belangrijk en de Amerikaanse voor de spare ribs. De koppen, staarten en poten vinden hun bestemming in China. De COV onderstreept dat verduurzaming en export hand in hand gaan. Zonder deze markten zouden de producten van de duurzame Nederlandse varkenshouders onvoldoende opleveren om de verduurzamingskosten te vergoeden.