Belgische slachthuizen geven uitleg lage prijzen
Waarom zijn de prijzen in België nog steeds zo laag? Wat loopt er verkeerd? Hoe lossen we dit op? Enkele slachthuizen proberen antwoorden te geven op deze moeilijke vragen waarmee de Belgische varkenssector al enige tijd worstelt? „Het grootste dat er verkeerd loopt is dat we varkenspest hebben gehad”, zegt Gerard Van landschoot, zaakvoerder van slachthuis G. Van Landschoot en Zonen N.V. in Adegem. „Dat heeft de markt gemaakt zoals die nu is. De lage prijzen komen omdat alle export is weggevallen. Er is te veel vlees op de Europese markt. Zolang dat niet verandert zullen de prijzen blijven zoals ze zijn. We zijn nu vrij van AVP en de prijzen zullen de komende weken en maanden beter worden. Dat verwacht ik.” Volgens Thomas De Roover-De Brauwer van Debra treffen de lage prijzen de hele sector. „In België verdelen we het verlies tussen de slachterijen en de producent. Dat gaat rechtstreeks van het rendement af. Het margeverlies over het sluiten van de export, wordt verdeeld over de keten.”
Duitse prijzen
Gerard Van Landschoot vindt dat het niet klopt dat de prijzen in België lager zijn dan ongeveer Duitsland. „Mocht dat zo zijn dan gingen onze landbouwers met hun varkens naar Duitsland”, zegt Gerard Van Landschoot. „Een Duits varken staat niet hoger gequoteerd want je kunt er nergens mee naartoe. In Duitsland gaan ze niet meer krijgen voor hun stalvarkens dan bij ons. Vorig jaar in september had je varkenspest in Duitsland. Ze hebben hun export verloren. Ze bieden hun varkens aan een lage prijs aan om ze te kunnen slachten en plaatsen. Door de corona hebben de Duitse slachthuizen aan mindere capaciteit moeten draaien, waardoor er een overaanbod was aan levende varkens. Dat drukt de markt.”
Nederland kan exporteren
Voor Nederland is de situatie veel gunstiger, geeft Van Landschoot toe. „Als er al een prijsverschil is, met bijvoorbeeld Nederland, dan komt dat door exportredenen. Nederlandse varkens kunnen geëxporteerd worden naar China. Belgische varkens zijn voor Nederlandse slachthuizen niet interessant want ze kunnen niet gebruikt worden voor export. Het is duidelijk dat een Nederlands varken hoger gequoteerd staat dan een Belgisch varken.” Thomas De Roover-De Brauwer van het slachthuis Debra beaamt. „Nederland en Spanje kunnen bijvoorbeeld naar Azië exporteren en hebben geen last van de varkenspest. Zij kunnen heel wat meer vragen voor hun varkensvlees, dat rechtstreeks in het rendement zichtbaar is. Als je tot 25 euro per varken meer kan verdienen, dan kan de producent daar ook van profiteren.”
Verstoorde wereldmarkt
Thomas De Roover-De Brauwer vindt dat de lage prijzen ook komen doordat de wereldmarkt verstoord is. „We stellen gewoon vast dat er op wereldniveau minder geconsumeerd wordt. Dat heeft een rechtstreekse impact op vraag en aanbod en op de marktprijzen. Er wordt minder gegeten. We horen dat er een daling van consumptie is, vooral dan in armere landen waar ze ook sterk getroffen zijn door het coronavirus. Dat is niet het geval in rijkere landen.” Volgens Thomas De Roover-De Brauwer hebben de lage prijzen in België voor alle duidelijkheid niets te maken met de kwaliteit van het varkensvlees. „Het Belgisch varken heeft veel voordelen ten opzichte van andere genetica. Als je kijkt naar het uitsnijrendement, vleespercentage, voederconversie, denk ik dat we bij de top van de wereld behoren. Er wordt veel Belgische genetica geëxporteerd. Er worden veel Belgische karkassen naar andere landen verhandeld, juist omdat het uitsnijrendement zo hoog is.”
China leeft op
De Roover-De Brauwer merkt dat de Chinese markt weer aan het aanzwengelen is. „We merken dat de opfok van varkens gedurende het laatste jaar terug opgeschaald is, wat negatief voor de prijzen is. Nu merken we echter een enorme vraag uit China maar ook andere Aziatische landen. Dit komt deels doordat African Swine Fever (ASF) daar aan het heropflakkeren is. Er is de laatste maanden weer export naar China. Dus dat ga je in de prijzen zien. In België zijn de prijzen weer gestegen. Wat moet er dan gebeuren om de prijzen verder op te krikken? De markten moeten openen die nu gesloten zijn door de gevolgen van de AVP.”
Prijsvergelijking
Volgens Gerard van Landschoot is het overigens niet evident om de prijzen tussen landen te vergelijken. „Er is ook weinig duidelijkheid over de prijzen. Wat is nu de prijs in een bepaald land? En wat is de prijsvorming? Is dat een maximumprijs of minimumprijs?” Volgens De Roover-De Brauwer moet de discussie over prijzen genuanceerd verlopen. „Je moet natuurlijk appels met appels vergelijken. De ene prijzen zijn ‘levend’, de andere prijzen zijn ‘geslacht’. Maar er zijn ook andere betalingssystemen. Het ene land werkt met toeslagen. Het andere land werkt met aftrekken. Je moet echt wel voorzichtig zijn om een vergelijking te maken tussen Belgische, Nederlandse en Duitse varkensprijzen. Als je een vergelijking wil maken, moet je de facturen vergelijken.”
Lees ook het verhaal over de Belgische varkensprijzen in vakblad Pig Business, dat op donderdag 4 februari is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pig Business nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pig Business? Klik dan hier.
Tekst: Matthias Vanheerentals