Inspectie controleert extra op veiligheid bij mixen en mestverwerken
Veehouders en loonwerkers onderschatten vaak de gevaren van het werken met mestgassen, aldus SZW. Het achterwege laten van veiligheidsmaatregelen bij het werken van mest komt door onvoldoende kennis en risicobesef. Dit leidt jaarlijks tot veel ernstige ongevallen.
Meerdere slachtoffers
Mestongevallen vinden vaak plaats in besloten ruimtes zoals een silo, tank of in stallen tijdens het mixen van de mest in de ondergelegen kelder. Het merendeel van de ongevallen ontstaat doordat er onvoldoende veiligheidsmaatregelen worden getroffen, zoals het gebruik van geschikte adembeschermingsapparatuur, het regelmatig mixen van de mest en het zorgen voor voldoende ventilatie. Bij een groot deel van de mestongevallen vallen bovendien meerdere slachtoffers doordat mensen die in de buurt zijn te hulp schieten en daardoor ook gewond raken of overlijden.
Risicovol
Het werken met mest is risicovol. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft naar aanleiding van ernstige ongevallen hier eerder onderzoek naar gedaan. Meer informatie over dit onderzoek op Onderzoeksraad.nl.
Tekst: Arie Coster
Startte na ‘Dronten-Landbouwtechniek’ bij een landbouwmachinefabrikant. Ging door in journalistiek, speciaal onderwijs en coaching. Schrijft nu bij Agrio over Mechanisatie.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Inspectie SZW