Column: Steeds vaker een lichtpuntje op varkensmarkt
Dat we nog niet van een prijsverhoging hoeven uit te gaan, was al wel bekend. Dat Van Rooi nu niet naar China mag leveren, helpt ook niet. Maar dat slachterijen op zaterdag gaan slachten, betekent dat we sneller bij een vraagmarkt komen. De slachterijen slachten niet zomaar op de zaterdag en die doen het zeker niet voor het verlies. Dit hoeft ook niet. De prijzen van de onderdelen zijn veelal stijgende.
Klaarblijkelijk kunnen onderdeelprijzen ook op een overvolle markt stijgen
Schouders buiken en hammen doen plus 1 cent en plus 2 centen. De ribben noteren echter onveranderd tot min 2 centen. Het haasje van het varken noteert weer onveranderd. Dit maakt dat er in totaal toch weer een plus is. Een stijging van onderdeelprijzen op een overvolle Europese markt. Het type markt waar slachterij gerelateerde noteringen het zo graag over hebben als ze de varkensprijs onder druk zetten. Klaarblijkelijk kunnen onderdeelprijzen dus ook op een dergelijk markt stijgen, blijft er vraag en is dit niet altijd een argument om de varkensprijzen kunstmatige laag te houden. De varkensprijs zou dus gerust kunnen en mogen stijgen. Dat er op zaterdag geslacht wordt, is natuurlijk voor de varkenshouder welkom, maar ook voor de handel. Het is altijd lastig als je soms varkens moet doorschuiven naar de volgende week. Dit is hopelijk over een paar weken verleden tijd. Daarmee kunnen dan ook de slachtgewichten, die altijd nog ruim boven 100 kilogram zitten, ook weer gaan dalen.
In Duitsland begint het er ook te veranderen. Er zijn nog wel hele zware varkens voor de export, maar het aanbod aan normale slachtvarkens daalt. Wat echter het meest in het oog springt, is dat het slachtgewicht in 1 week met 0,8 kilogram is gedaald. Op de Duitse marktplaats, naast Teleporc waar de prijzen vorige week al naar 1,16 euro opliepen, is het aanbod omgeslagen naar een vraagmarkt en er wordt nu 1,21 tot 1,23 euro geboden. Niet dat dit een wereldprijs is, maar we zitten weer in de lift. Overigens is voor deze prijs nog geen varken aangeboden. De Duitse varkenshouders rekenen dus binnen afzienbare tijd op een hogere prijs.
Ook in België gloort er hoop. Nee, niet deze maand. Maar als er meer vraag uit Nederland komt, kon de Belgische prijs eind maart wel eens kunnen concurreren met de Nederlandse varkensprijs. Echter moeten de Belgische varkenshouders net als in Nederland nog even geduld hebben. Wat we afgelopen week wel hebben gezien is een stijging van plus 5 cent van de zeugen prijs. Dit is vaak een voorloper van een stijging van de varkensprijs in de weken erop. Het beste nieuws komt deze week wederom uit Italië waar de prijs met plus 4,5 centen is gestegen, maar er gaan ook deze week niet zoveel varkens naar Italië toe. Ondanks het ochtendgloren op de varkensmarkt moet de Boerenvarkensprijs voor deze week met 1,41 euro nog even op onveranderd blijven staan. Al met al zijn er wel kleine lichtpuntjes waar we nog niet van kunnen profiteren.
Meer beweging op de biggenmarkt
De biggenmarkt begint wel weer beter te lopen. Met name de prijs van de exportbiggen noteert het hoogst. Ook onze oosterburen willen blijkbaar snel meer betalen en verhoogden hun prijs met respectievelijk plus 2 en 2,50 euro. En dat twee weken achter elkaar. Het vertrouwen van de Duitse varkenshouder komt wat terug. Ze verwachten niet alleen een hogere varkensprijs, maar willen ook alvast meer voor de biggen betalen. De verhoging van buitenlandse prijzen zal ook zijn uitwerking hebben in Nederland. De vraag zal groter worden en dat zal komende weken leiden naar een hogere biggenprijs. Boerenbiggenprijs slaat nog 1 week over en laat zijn prijs onveranderd op 31,50 euro staan.