Column: Hoe is het daadwerkelijk in China?
Vaak wordt mij de vraag gesteld: Hoe het gesteld is met de Afrikaanse Varkenspest (AVP)-situatie in China? Het is niet makkelijk om hierop een eenduidig antwoord te geven. Allereerst is het in China lastig om überhaupt de juiste data boven water te krijgen en deze op de goede manier te interpreteren. Daarom gaan wij veelal af op eigen ervaringen en leggen ons oor te luister bij diverse andere bronnen in ons Chinese netwerk. Daaruit blijkt dat AVP nog steeds een behoorlijke impact heeft, met veel bedrijven die alweer voor een derde of vierde keer besmet zijn geraakt. Repopulatie met zuiver genetisch materiaal is hierdoor bijna onmogelijk geworden. Zuivere genetica is op dit moment bijna niet aan te komen, waardoor de huidige zeugenstapel voor ongeveer 60-70 procent uit vleesvarkens bestaat. Mede hierdoor zal het gemiddelde technisch resultaat per zeug de komende tijd dalen.
Maar gezien de huidige varkensprijzen, en dus economisch resultaat van de varkenshouder, is het wel logisch dat men deze keuzes maakt. Daarlangs levert men in de huidige markt de vleesvarkens af op ongeveer 130-140 kg. Uit de importstatistieken van de Chinese overheid blijkt tevens dat de volumes geïmporteerd varkensvlees onverminderd hoog blijven. Regelmatig zijn er ook nog aankondigingen dat tienduizenden tonnen ingevroren varkensvlees worden vrijgegeven uit vrieshuizen. In deze huidige situatie gaan ‘backyard farms’ (lees; bedrijven onder 500 zeugen) vrolijk door. Deze bedrijven zijn allang afgeschreven en hebben dus lage kosten met hoge opbrengsten. Het aantal dieren gehouden in backyard farms wordt nog steeds geschat op ongeveer 40 procent van de totale Chinese varkensstapel.
Er is volop dynamiek in de Chinese varkenshouderij. Een doelstelling van de Chinese overheid is om op termijn 95 procent zelfvoorzienend te worden in duurzaam geproduceerd varkensvlees. De daadkracht van de Chinese overheid is hoog en maatregelen om dit te realiseren worden versneld doorgevoerd. Sinds 1 juli 2020 is het gebruik van antibiotica in diervoeders in China verboden. Daarlangs krijgen nieuw te ontwikkelen varkensbedrijven alleen vergunningen als deze worden uitgerust met complete mestverwerking technologie en energiebesparende voorzieningen. Ook in de komende jaren zullen er nog vele maatregelen volgen om de Chinese varkenshouderij duurzamer en efficiënter te maken. GHG-emissies dienen teruggebracht te worden en hierdoor zijn al vele bedrijven, vlak bij de grote steden, de afgelopen jaren gesloten. Dierwelzijn staat ook hoog op de agenda van de Chinese overheid, als ook circulaire landbouw, en het verlagen van zink en koper in het veevoer.
Al met al nog voldoende uitdagingen en opportuniteiten in deze dynamische markt voor de komende jaren.
Gert-Jan Gerrits
Technisch directeur van Agrifirm China
Tekst: Gert-Jan Gerrits
Beeld: Agrifirm