Fermentatie: kosten en baten op een rij
Fermentatie wint steeds meer terrein. En terecht, want met name bij zeugen en biggen zijn de voordelen groot. Maar wanneer wegen deze voordelen op tegen de investeringen die voor fermentatie nodig zijn? Recentelijk heeft de Landwirtschaftskammer NRW (een Duits landbouwkundig adviesbureau) de kosten en baten van fermentatie berekend voor een zeugenbedrijf met 1400 zeugen.
De investering op dit bedrijf met 1400 zeugen bedroeg 100.000 euro voor de fermentatie-installatie voor zeugen, biggen en opfokzeugen. Aan de productie van het ferment zijn ook kosten verbonden.
De voordelen van fermentatie zijn:
- lager voerverbruik per zeug (studieclub fermentatie geeft 5-7% aan);
- lagere afzetkosten voor mest;
- lagere zuurkosten voor voerhygiëne;
- lagere salmonelladruk;
- minder inzet van medicijnen;
- hogere speengewichten.
Conclusie
Deze berekening van een bedrijf dat alle kosten en baten nauwkeurig bijhoudt, laat zien dat de voordelen van fermentatie bij zeugen groot zijn. Zeker als op het bedrijf ook gespeende biggen aanwezig zijn, is de investering (zeer) snel terugverdiend.
Benieuwd of fermentatie op uw bedrijf past? Klik hier voor meer informatie.
Tekst: ForFarmers
Beeld: ForFarmers