Steeds vaker toevoeging Hy-D vitamine aan biggen- en varkensvoer voor beter beenwerk
Sinds enige tijd voegt ABZ Diervoeding Hy-D toe aan haar varkensvoeders. Deze speciale vitamine versterkt het beenwerk van de varkens. Wanneer varkens hard groeien in combinatie met afwijkende omstandigheden bestaat het risico dat de ontwikkeling van het beenwerk achterblijft. Met als gevolg pijn, stramheid, een afwijkende beenstand en kreupelheid. Bij hoogproductieve zeugen is het beenwerk nog te vaak reden tot afvoer.
Tekort vitamine D
Volgens de diervoederwetgeving mag een mengvoederfabrikant niet meer dan 2000 IE/kg vitamine D aan het voer toevoegen. Onderzoek toont volgens ABZ Diervoeding aan dat bij vleesvarkens en zeugen daardoor soms tekorten kunnen ontstaan. Om dit probleem op te lossen voegt ABZ Diervoeding sinds enkele jaren in al haar zeugen- en biggenvoeders ‘Hy-D’ toe. De coöperatieve mengvoerfabrikant omschrijft dit als een actieve vorm van vitamine D die een stap efficiënter is in het dier en leidt tot een meetbaar hoger vitamine D-gehalte in het bloed. En dit binnen de bestaande wetgeving.
Biggen opstartkorrels
Vanwege de goede praktijkervaringen met Hy-D, heeft ABZ Diervoeding sinds kort in een aantal opstartkorrels de vitamine D volledig vervangen door Hy-D. De fabrikant stelt dat via deze weg de biggen na de opleg als vleesvarken iets extra’s meekrijgen voor sterk beenwerk. Ook in haar prelacto voeders en lacto zeugenvoeders is ABZ Diervoeding volledig overgegaan naar Hy-D als efficiëntere bron van vitamine D. Via deze weg zegt de coöperatie de biest- en melkproductie te ondersteunen en proberen zo ook het aantal doodgeboren biggen terug te dringen.
Noodzakelijk
Ook andere mengvoerfabrikanten mengen de vitamine Hy-D door het voer. Volgens Voergroep Zuid is de inzet van Hy-D noodzakelijk vanaf de speenfase tot en met de startfase voor het beste resultaat. Om het effect van vitamine Hy-D te onderzoeken ten opzichte van traditionele vitamine D3 heeft ze verschillende praktijksituaties bekeken. Hiervoor werd het gehalte 25-OH-D3 in het bloed gemeten in verschillende situaties. Onder andere bij het gebruik van Hy-D in biggenvoer gevolgd door startvoer met Hy-D dan wel vitamine D. Volgens Voergroep Zuid blijkt hieruit dat het beste resultaat wordt behaald wanneer Hy-D wordt ingezet vanaf de speenfase en doorgevoerd wordt tot en met de startfase. Ze signaleert een duidelijke verbetering van het beenwerk van vleesvarkens bij toepassing van Hy-D. Ook komt naar voren dat de inzet van Hy-D vanaf de startfase een positief effect heeft op het gehalte 25-OH-D3 in het bloed. Bloedonderzoeken bevestigen dat de keuze voor Hy-D gunstig uitpakt voor de hoeveelheid vitamine D die in het bloed wordt gemeten. Hierbij is het van belang dat juist in de snelle groeifase voldoende vitamine D beschikbaar is. Dat zorgt voor een goede botontwikkeling.
Havens
Ook Havens heeft om dezelfde bovengenoemde redenen in al haar vleesvarkens-startvoeders de vitamine D3 afgelopen najaar vervangen door Hy-D. Havens onderstreept dat het grote voordeel van Hy-D is dat deze sneller en effectiever welke de botten bereikt.
DSM
Vitamine Hy-D is een door DSM ontwikkelde effectievere vorm van vitamine D, waarbij de omzetting in de lever niet nodig is, omdat het al een stap verder is in het natuurlijke metabolisme van vitamine D. Doordat de lever geen barrière meer is, wordt de bloedstroom snel en efficiënt bereikt.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: DSM Nutritional Products
Bronnen: ABZ Diervoeding, Voergroep Zuid, Havens