Weinig beweging op vleesvarkensprijs door grote aanbod; biggenmarkt in opwaartse spiraal
De vleesvarkensmarkt blijft maar niet in beweging komen en de noteringen blijven voor de zoveelste week onveranderd. Het overaanbod van slachtrijpe zware varkens boven de honderd kilogram is nog groot. Dat merkt een handelaar bij zijn eigen bedrijf. RVO noteerde in week 4 een gemiddeld slachtgewicht van 102,4 kilogram. Een andere handelaar merkt dat de vleesvarkens bij hem wel goed weggaan. Het verschilt dus per bedrijf.
Afgelopen zaterdag is er bij diverse grote slachterijen op zaterdag gestart als extra slachtdag. De effecten daarvan zullen wellicht over een aantal weken merkbaar zijn, denken handelaren.
Van Rooi onveranderd
Van Rooi houdt de notering deze week onveranderd op 1,19 euro (excl. BTW). De slachterij kreeg vorige week te maken met een importban door China. Het bedrijf liet al weten dat het invriest voor andere landen, om zo de boeren niet de dupe te laten worden van de invoerbeperkingen.
Duitse 'schweinenstau' daalt met derde
De Duitse vleesvarkensprijzen staan wekenlang op de 1,19 euro (incl. BTW). Nederlandse handelaren horen via VEZG de geruchten dat de Duitse vleesvarkensprijs binnenkort omhoog gaat. Ze hopen dat de Nederlandse slachterijen daarna ook het voorbeeld volgen. Het biedt volgens een handelaar kansen omdat we in ons land ook aan Azië kunnen leveren. „De marge is er bij de slachterijen, maar ze blijven achterover hangen."
De slachtachterstand in Duitsland wordt ondertussen ingehaald; rond de jaarwisseling was de 'schweinenstau' nog ruim een miljoen varkens. De afgelopen week zijn er zo'n 120.000 varkens geslacht. Daardoor is de achterstand met een derde teruggelopen tot 760.000 (werd op 5 februari gemeld). De actuele situatie is niet bekend bij ISN.
Prijsverbetering Duitsland
ISN-directeur Torsten Staack: „Iedereen kan gemakkelijk berekenen dat het slachten van 760.000 varkens in nog een paar weken zal duren, maar we zijn nu op de goede weg. Als het met deze snelheid doorgaat of als de snelheid nog verder toeneemt, is het einde van deze catastrofale uitzonderlijke situatie die maanden heeft geduurd in zicht."
Met het oog op de economische situatie van de bedrijven voegt hij eraan toe: „Veel bedrijven moesten de afgelopen maanden opgeven vanwege de rampzalige prijzen. Het wordt steeds belangrijker om de versnelde vermindering van het overschot te ondersteunen door betere afzetmogelijkheden voor varkensvlees. De kanselarij zou zich hier bijzonder aangesproken moeten voelen. Met uitzondering van de kleine Thaise markt, zijn er nog steeds geen noemenswaardige successen wat betreft het openen van markten in derde landen."
Lagere import biggen
Naast de hogere slachtcapaciteit van vleesvarkens in ons buurland is onder andere de lagere import van biggen uit Nederland er oorzaak van dat de achterstand inloopt; sinds september worden er wekelijks 35.000 tot 40.000 biggen minder dan normaal geïmporteerd uit Nederland en Denemarken. Ook de Duitse vermeerderaars doen het wat rustiger aan, waardoor er op dit moment zeven tot acht procent minder slachtrijp is dan begin 2020. Dat meldt ISN.
Krapte op biggenmarkt
De krapte op de biggenmarkt zorgt voor prijsverhoging, die waarschijnlijk de komende weken ook zal blijven voortduren. Vion steeg met de biggennotering van 27,50 naar 29,50 euro (incl. BTW). De Duitse VEGZ-prijs steeg deze week met 2 euro van 26 naar 28 euro (excl. BTW). Daarmee naderen ze de Nederlandse prijs van bijvoorbeeld Vion (29,50 incl. BTW).
De vraag vanuit Spanje neemt wat toe. In week vier gingen er 40.137 biggen heen. Een week eerder waren dat er nog 39.286 biggen. In Spanje is er wat meer vraag naar Nederlandse biggen voordat ze duur worden, merkt een handelaar.
In ons land ondertussen is er ondertussen twijfel onder vleesvarkenshouders over het perspectief de komende maanden met de stijgende voer- en bigprijzen.
Lees aanstaande zaterdag op onze site weer een uitgebreide column van onze marktkenner Willy Wolfkamp.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Reinout Burgers
Bronnen: RVO, ISN, Handelaren