GroenLinks wil stop op uitgifte PAS-vergunningen
Grashoff stelde dit dinsdagavond in een debat over de Programmatische Aanpak Stikstof. Het Aerius-model, op grond waarvan vergunningen worden uitgegeven, vertoont volgens het Kamerlid grote gebreken. Die komen aan het licht door de verschillen tussen de modeluitkomsten en metingen in de realiteit. Grashoff wil daarom een moratorium op vergunningen tot die gebreken hersteld zijn.
Misschien overschat het model de effecten van de emissiebeperkende maatregelen, vertelde Grashoff in het debat, of misschien zijn de verschillen te verklaren door mestfraudeurs. „Het gaat mij niet om het bashen van de veehouderij", stelde hij, „maar om het benoemen van alle bronnen en het nauwkeurig maken van het Aerius-model." Maar de cijfers wijzen nu naar de veehouderij, vond hij.
Grashoff vond een medestander in Jaco Geurts, waar het gaat om het verbeteren van het rekenmodel. "Als je ziet wat er is geïnvesteerd in ammoniakreductie, emissie-arme stallen, emisie-arme mest, enzovoorts, en als dat dan geen enkele invloed heeft op de metingen, dan moet je in het model op zoek gaan naar andere invloeden", vond het CDA-Kamerlid. Maar dat wil niet zeggen dat de uitgifte van vergunningen dan moet worden gestaakt. „We moeten niet in een situatie komen dat we niet meer kunnen investeren in minder uitstoot."
Minister Schouten was tegen het stopzetten van de uitgifte van vergunningen. „Volgens mij hebben we een goed systeem", zei ze. „Daarin is duidelijk wanneer er wel en wanneer geen vergunning meer verleend kan worden. Een generieke stop haalt het systeem onderuit." Volgens haar brengt het systeem de stikstof in Natura2000-gebieden omlaag en geeft het toch ruimte voor de economie. „Het doel van de PAS is van groot belang, en alle PAS-partijen - de provincies, het ministerie van I&E, het ministerie van Defensie, en mijn ministerie - werken daar samen aan."
Een Kamermeerderheid voor een moratorium lijkt er niet te zijn. De coalitiepartijen zien er niets in en ook de PvdA wil de PAS niet afschaffen, zolang er niets beters voorhanden is. „Je moet geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt", vond William Moorlag. Desondanks vroeg GroenLinks een motie voor een zogenaamd VAO aan, een Voortgezet Algemeen Overleg, waarin de partij een motie voor een moratorium wil indienen.
Uitbreiding stil in 19 gebieden
Frank Futselaar (SP) vroeg een reflectie van de minister over het feit dat rond 19 natuurgebieden de uitgifte van vergunningen is gestopt, en dat verleende vergunningen daar vernietigd kunnen worden. Dat die gebieden nu meer dan vol zitten, laat dat niet zien dat het primaat ligt bij de economie en niet bij de natuur, vroeg hij.
Arno Weverling (VVD) ging juist de andere richting op. Hij vond het bizar dat de Rotterdamse haven en andere grote industrieprojecten vanwege de PAS geen ruimte krijgen om verder uit te breiden.
Volgens Schouten laat dit juist zien dat de PAS uitstekend doet waar het voor bedoeld is. „Ja, de ruimte raakt op, maar was dit niet precies de bedoeling?", vroeg ze retorisch. In 19 van de 118 PAS-gebieden is de ruimte nu op, en in 65 gebieden zijn geen meldingen meer mogelijk, vertelde ze. En zo is het ook bedoeld.
40 procent ontwikkelruimte moet nog worden vrijgegeven. Aan het begin van de PAS werd maar 60 procent van de ruimte vrijgegeven. De rest was bedoeld als buffer vanwege herzieningen in het systeem. Die buffer komt naar alle waarschijnlijkheid in juli vrij, vertelde de minister, maar dat kan wat vertraging opleveren omdat het ministerie hiervoor nog een onderbouwing moet leveren. Schouten verwacht dat die voor 1 juli klaar zal zijn, maar zo niet, denkt ze, is het hooguit een zaak van enkele weken.