Column: Wat gaat Nederland doen? Niks, is de verwachting
Vorige week waren het nog lichtpuntjes. Wordt in de komende week een stijging van de varkensprijs dan toch werkelijkheid? Nee, nog niet bij ons maar wel bij onze oosterburen. Althans als we de handel en de VEZG mogen geloven. Niet alleen het aanbod loopt daar hard terug, maar ook de slachtgewichten. Vorige week lag deze daling op 0,8 kilogram en deze week is dit 0,7 kilogram minder slachtgewicht.
Er wordt in Duitsland rekening gehouden met een verhoging
Op marktplaats, naast de Teleporc, worden inmiddels varkens gezocht en er wordt 1,26 tot 1,28 euro geboden en dat is plus 10 tot 12 centen hoger dan ruim een week geleden. Daarom wordt er rekening mee gehouden met een verhoging woensdag aanstaande van 5 tot 7 centen. De Duitse ISN heeft nog altijd 760.000 varkens boven de markt hangen. Dit zullen we maar afdoen als: Ze hebben de politiek ermee kunnen overtuigen om slachthuizen versneld weer te openen na de corona. Het wil niet zeggen dat er helemaal geen zware varkens meer in Duitsland liggen, maar die zullen komende weken hun weg wel vinden; veelal in Italië.
Dit was het goede nieuws, nu de mindere. Wat gaat Nederland doen. Niks, dat is de verwachting. Het verschil tussen Duitsland en Nederland is nog te groot. Duitsers moesten nog wat inhalen, maar de Nederlandse slachterij Van Rooi, die vaak toch als eerste de prijs verhoogde, heeft toch nog wat problemen in China. Ze zal daardoor niet snel gemotiveerd zijn om de varkensprijs te verhogen. Maar ook het aantal slachtingen liggen met 338.000 en een gemiddeld slachtgewicht van 102 kilogram nog steeds aan de hoge kant. Dit zal mede door de zaterdag slachtingen snel verdwijnen en ook hier zal over een aantal weken weer een vraagmarkt zijn met dan de mogelijkheid voor hogere prijzen. De Boerenvarkensprijs moet met dit vooruitzicht zijn prijs onveranderd op 1,41 euro laten.
Als we verder Europa in kijken, zien we in meerdere landen weer stijgende noteringen. België doet plus 2 centen, Italië zelfs een plus 17 centen in vijf weken met wederom een plus 3,5 cent in de afgelopen week. Spanje noteert een stijging van 2,5 cent. Daarentegen maken Frankrijk en ook Denemarken nog steeds een pas op de plaats en houden het nog op een onveranderd. Al met al: Het voorjaar komt ook op de varkensmarkt, maar het wordt maart.
Biggenaanbod daalt, vraag stijgt en ook de biggenprijs
Voor de biggenprijs is het voorjaar toch begonnen. Het aantal biggen daalt. Natuurlijk zijn er de stoppers, maar ook het seizoensgebonden aanbod daalt. Wanneer dan ook de vraag nog stijgt, dan gaat het dubbel op. Spanje wil toch graag biggen. Nu opgelegd betekent voor de zomervakantie aan de haak en de verwachting is voor een behoorlijke prijs. Duitsland wil ook graag meer biggen. Maandenlang bleef de vraag steken op rond de 65.000 tot 70.000 biggen per week; wat eerder 80.000 tot 90.000 was. Er zijn hierdoor op dit moment lege stallen en deze varkenshouders willen nu dan toch graag biggen in de stallen; vooral nu ze nog niet zoveel kosten. De Boerenbiggenprijs gaat vlot mee en noteert een plus 2,50 euro en komt uit op 34 euro. Voor de komende weken wordt er een verdere stijging verwacht.