Agrifirm brengt focus aan in internationale strategie
Agrifirm heeft een goed jaar achter de rug. De winst van de coöperatie steeg in 2017 met 25 procent naar ruim 38 miljoen euro. Hiervan gaat 25 miljoen euro naar de 17.000 aangesloten leden, de hoogste uitkering ooit.
De coöperatieve producent van veevoer en gewasbeschermers uit Apeldoorn publiceerde woensdag zijn resultaten over vorig jaar. De omzet van ruim 2,1 miljard euro is ondanks een lichte daling vrijwel gelijk van die van de beursgenoteerde concurrent ForFarmers, dat dinsdag met cijfers kwam. Waar ForFarmers zich naast Nederland echter richt op slechts vier naburige landen, met als doel om er de nummer een of twee te zijn, oogt Agrifirm als een lappendeken. De onderneming heeft productielocaties in Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Polen, Hongarije, China en Brazilië en verdeelt zijn afzet over een nog groter aantal landen.
Toegevoegde waarde
‘Wij hebben al twintig jaar geleden voor het beleid gekozen om een deel van onze middelen in het buitenland in te zetten’, zegt directievoorzitter Dick Hordijk in een toelichting. „Dat draagt bij aan de winstgevendheid, die uiteindelijk weer ten goede komt aan de Nederlandse leden van de coöperatie. Het uitzetten van onze internationale strategie gaat steeds in goed overleg met onze leden."
Het exploiteren van de omvangrijke internationale activiteiten vraagt echter om continue bijsturing. Vorig jaar deed Afgrifirm al zijn fabrieken in Duitsland van de hand, terwijl het een grote overname deed in Polen. De productie-activiteiten in Utrecht worden overgebracht naar andere locaties en in Servië wordt vanwege de stagnerende markt verkoop van een minderheidsbelang overwogen.
„Wij houden als directie de risico’s die we op onze buitenlandse activiteiten lopen streng in de gaten en wegen deze steeds af tegen de toegevoegde waarde die ze opleveren", zegt Hordijk. Die risico’s liggen bijvoorbeeld in China, waar de overheid met steeds strengere regelgeving komt en er zelfs gevaar dreigt dat boerderijen van overheidswege worden gesloten. „We zouden kunnen zeggen: we zijn helemaal risicovrij als we helemaal niet in het buitenland zitten, maar de activiteiten zijn het ons juist waard. Zo zijn er in China zeker risico’s, maar we zitten er al twintig jaar en boeken er jaar in jaar uit positieve resultaten."
Totaalaanbod
Ondanks de brede spreiding van fabrieken, richt Agrifirm zich bij zijn afzet naast Nederland op drie kernmarkten: China, Brazilië en Polen. „De kracht van Agrifirm zit in het brede productaanbod en het combineren van alle kennis die wij hebben", zegt Hordijk. „In deze vier kernlanden proberen we aan onze klanten ons totaalconcept aan te bieden en als adviseur op alle gewenste gebieden op te treden. Dat deden we al voor onze leden in Nederland en sinds vorig jaar ook intensief in de drie genoemde buitenlanden." Het bedrijf produceert zowel mengvoerders als specialistische voeding voor rund-, varkens- en pluimveehouders als gewasbeschermers voor boeren die zelf mais of gras van hun land halen.
Daarmee is niet gezegd dat elke Nederlands lid van de coöperatie al zijn producten bij Agrifirm afneemt. Hordijk: „Onze leden zijn vrij om hun producten elders te betrekken. We zien wel dat een boer voor zijn brokken voor rundvee bij ons komt, maar voor zijn ondersteuning voor mais of gras adviseurs van andere bedrijven inroept. Binnen de varkens- en pluimveesector boeken we in Nederland goede resultaten met ons totaalconcept, de rundveesector blijft echter achter." Agrifirm geeft in zijn cijfers overigens geen uitsplitsing van de afzet naar deelmarkten, alleen naar landen.
Dividend
De 17.000 leden krijgen dit jaar 25 miljoen aan dividend uitgekeerd, een record. Gemiddeld is dit bijna 1500 euro per lid, in de praktijk is de uitkering afhankelijk van afname per lid bij Agrifirm. De coöperatie biedt dit jaar voor het eerst aan dat de leden hun uitkering in de onderneming kunnen laten zitten, tegen een vergoeding van 6% rente boven de variabele driemaands euribor-rente.
Met de noodzaak om nieuw kapitaal aan te trekken heeft dit volgens Hordijk niets te maken. „We blijven kijken naar nieuwe overnames en onze balans is sterk. We zijn daarvoor niet afhankelijk van terugstortingen van kapitaal van onze leden", aldus Hordijk.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Tekst: Bendert Zevenbergen
Beeld: Agrifirm, Agrio