EU-landbouwcommissaris voorzichtig optimistisch over ontwikkelingen Europese vleesvarkensmarkt
Voorzichtig optimistisch is EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski over de ontwikkelingen op de Europese slachtvarkensmarkt. Er is sprake van een kentering. Naast de Afrikaanse Varkenspest (AVP), met als gevolg exportbeperkingen, houdt de EU-commissaris de coronacrisis en de daarmee samenhangende moeilijkheden in de slachtindustrie verantwoordelijk voor de al enkele maanden durende gespannen situatie. Dit meldt de Interessegemeenschap van Duitse varkenshouders (ISN). De ISN beroept zich daarbij op informatie van Agra Europe (AgE).
Stijgende biggenprijzen
In een brief aan de EU-landbouwministers schrijft de landbouwcommissaris dat hij duidelijke signalen opvangt die wijzen naar een verbeterende situatie. Zo zijn de prijzen voor slachtvarkens al enkele weken stabiel en vertonen de biggenprijzen een licht stijgende tendens. Verder vermindert langzaam de opgelopen achterstand bij de slacht van vleesvarkens. Eind 2020 bereikte deze achterstand een hoogtepunt. Een duidelijk signaal hiervan vormt het dalend slachtgewicht.
AVP
De bestrijding van het AVP moet zowel op Europees als landelijk niveau de hoogste prioriteit hebben. In zijn brief aan de landbouwministers dringt Janusz Wojciechowski nogmaals aan op het indammen van de AVP. De Brusselse landbouwchef onderstreept ook de noodzaak om de EU-handelspartners te overtuigen van de regionalisering, zodat bij geïsoleerde AVP-uitbraken niet langer alle export uit het betrokken lidstaat naar bepaalde derde landen wordt geblokkeerd.
Marktinterventie
In de brief uit Wojciechowski zich kritisch over de oproep tot marktinterventie die verschillende ministers hebben gedaan. Volgens Wojciechowski bestaat er geen pasklare oplossing hiervoor. Probleem vormen de structurele verschillen tussen de lidstaten. Niettemin erkent de EU-landbouwcommissaris in zijn brief dat, ondanks de positieve signalen, de huidige situatie in de varkensmarkt delicaat blijft. Hij zegt toe de marktontwikkelingen op de voet te zullen volgen. Indien nodig zal hij ingrijpen.
Achter de commissaris
In een reactie zegt de ISN dat ze volledig achter de verklaringen van de EU-commissaris staat wat betreft de dringende noodzaak van erkenning van de regionalisatie bij de uitvoer van varkensvlees naar derde landen. Ze roept de Duitse regering op om de onderhandelingen met China en andere derde landen te intensiveren, zodat het volledige invoerverbod voor Duits varkensvlees uit derde landen zo snel mogelijk wordt opgeheven. Volgens de ISN zou dit bijdragen aan een aanzienlijke versoepeling van de situatie op de varkensmarkt. ISN is kritisch tegenover de optie van marktinterventie door de EU in de vorm van particuliere opslag (PLH). Volgens de ISN heeft PLH geen rechtstreeks effect op het inkomen van varkenshouders, maar is in de eerste plaats een subsidie voor slachthuizen en exploitanten van koelhuizen. Daarbij verwijst ze ook naar het verleden. Daaruit blijkt dat opgeslagen hoeveelheden vlees zorgen voor een trager marktherstel.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Nieuwsdienst Europees Parlament
Bronnen: Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands e.V.), Agra Europe