Zuid-Europeanen eten meer varkensvlees, noordelingen minder
Zowel Duitsland als Frankrijk zagen volgens een analyse van AHDB Pork een daling in zowel volume als waarde van vers varkensvlees in 2017. De daling van het verkoopvolume was bijzonder groot voor Duitsland, met meer dan 6 procent op jaarbasis. Dit kan een weerspiegeling zijn van de toenemende populariteit van rundvlees in het land, waarbij de verkoopvolumes vorig jaar met 10 procent zijn gestegen op niveau van 2016. In tegenstelling tot varkensvlees waren de rundvleesprijzen in 2017 iets lager en dat heeft de verkoop geholpen.
Omgekeerd noteerden Spanje en Italië vorig jaar een groei in de waarde van de markt voor vers varkensvlees. De stijging in Spanje werd gedreven door een stijging van de gemiddelde retailprijzen met 3 procent; de verkoopvolumes bleven grotendeels stabiel. In Italië werd de marktwaarde echter gestimuleerd door hogere verkoopvolumes en hogere prijzen. Verbeterde economische omstandigheden in Italië hebben mogelijk de verkoop bevorderd. Het land laat nu al vier opeenvolgende jaren een groei van het besteedbaar inkomen zien.
In tegenstelling tot vers varkensvlees vertoonden verwerkte- en vleeswarenproducten een waardegroei in Noord-Europa en Spanje. Duitsland en Spanje boekten ook hogere verkoopvolumes. Het feit dat de verkoopvolumes zijn gestegen, ondanks stijgende prijzen, duidt erop dat de vraag naar verwerkte producten goed is geweest en wellicht groeiende.