Varkensvoer op basis van CO2
Het proces gebeurt in twee stappen. In een eerste stap wordt CO2 omgezet in alcohol (ethanol). Die installatie wordt nu gebouwd en die zal tegen begin 2021 klaar zijn. Er zal tot 80 miljoen kubieke meter ethanol kunnen geproduceerd worden. „Op ethanol groeien bacteriën en schimmels waardoor je een grote biomassa krijgt”, zegt Lotte Van Peteghem. „Die aminozuren en de proteïne die erin zitten zijn gelijkaardig aan wat je terugvindt in vismeel, maar wat je dus ook aan je varkens zou kunnen geven. De samenstelling is gelijkaardig aan de eiwitten die je kunt terugvinden in soja. De eiwitconcentratie kan variëren tussen de 50 en 70 procent.”
Gemakkelijk opneembaar
De varkens kunnen de droge voeding zeer goed opnemen. „De celwand van de bacterie en schimmels is makkelijker te doorbreken dan de celwand van de soja”, zegt Van Peteghem. „Het is beter verteerbaar voor de varkens. Maar in ons product zit er wel meer nucleïnezuur in dan bij soja. Met een eenvoudige hittebehandeling is dat te verminderen.” Volgens Lotte Van Peteghem tonen voedselstudies met gelijkaardige producten goede resultaten met varkens. „Het werd goed door hun opgenomen”, zegt de studente. „De proteïnehoeveelheid is sowieso hoger dan soja. Qua prijs zullen we niet goedkoper kunnen gaan dan soja. Wellicht wordt het zelfs iets duurder.”
Zeer ecologisch
Van Peteghem hoopt voor haar project subsidies te krijgen. Het nieuwe varkensvoer op basis van CO2 heeft namelijk een minder grote milieu-impact dan bijvoorbeeld soja. „We moeten 95 procent minder water gebruiken”, zegt Van Peteghem. „Het water wordt naar een reactorvat gestuurd, vervolgens opnieuw gezuiverd en hergebruikt. Op een land kan je dat niet doen. Het water ben je dan kwijt. Verder zal er dankzij dit project minder verlies van stikstof zijn op land- en waterwegen. Je hebt veel minder grondstoffen nodig, gezien deze kunnen gerecupereerd worden. Het product is meer circulair. Je kunt je grondstoffen veel makkelijker circuleren. Het product is ecologisch verantwoord en hopen dat het na uitgebreide extra studies het ook volledig veilig is voor varkens.”
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: ArcelorMittal