ZLTO: Enkeling Belgische grens overgestoken vanwege Brabants milieubeleid
Omroep Brabant maakte een aantal weken geleden bekend dat steeds meer Brabantse boeren de Belgische grens overtrekken vanwege soepelere regelgeving.
Navraag van ZLTO onder afdelingen in de grensstreek wijst uit dat slechts een enkeling vanwege de strenge Brabantse milieuregels naar België is vertrokken om daar het bedrijf voort te zetten. Het zou volgens voorzitter Jan Bruurs van ZLTO-afdeling Baarle-Nassau/Ulicotenom om één bedrijf uit de intensieve veehouderij gaan. Deze kan een overstap financieren omdat hij de fosfaatrechten in Nederland heeft verkocht.
Alle andere afdelingsvoorzitters kunnen geen ondernemer noemen die vanwege de soepelere stikstof- en fosfaatregels in België onlangs naar Vlaanderen is vertrokken om er een nieuw bedrijf te beginnen of de bestaande boerderij in Noord-Brabant uit te breiden over de grens. ‘Boeren in Vlaanderen is van alle tijden’, zeggen ze. ‘Net zoals Belgische boeren over de grens in Noord-Brabant ondernemen. Dat is door de historie zo gegroeid.’
Niets nieuws
Voorzitter Toos Mijs van ZLTO-afdeling Kempengrens spreekt uit eigen ervaring. „We weten niet beter dan dat boeren die dicht bij de grens zitten, in België grond hebben of vee houden. Dat is niets nieuws. Dat gebeurt al tientallen jaren. Vijftien jaar geleden volgden enkele melkvee- en varkenshouders. Van een recent massaal vertrek is geen sprake in onze afdeling."
Voorzitter Adje Aerts-Brouwers van ZLTO Baronie Zuid-Oost wijst op de omgekeerde beweging. „Boeren die stoppen vanwege het Brabantse beleid, verkopen hun grond aan Vlaamse boeren. Vlak over de grens staan Belgische bedrijven met grondhonger. Zij hebben geen ruimte om uit te breiden."
Niet minder strenge regels
Woordvoerder Vanessa Saenen van de Belgische Boerenbond bevestigt tegenover ZLTO dat de regels in België anders zijn, maar niet minder streng. „Wij hebben geen data over het aantal Brabantse bedrijven dat naar Vlaanderen komt. Ook zijn de drijfveren van deze ondernemers ons onbekend. In Europa bestaat een vrij verkeer van diensten, kapitaal, goederen en personen. Wel is het zo dat in Vlaanderen de druk op de ruimte en vergunningen nu al bijzonder groot is."
Dat sluit aan bij het onderzoek van Omroep Brabant waarin wordt gesteld dat ook in België discussie is over de groei van agrarische bedrijven en de komst van Nederlandse boeren.
Vergunningen aanvragen nog mogelijk.
De Omgevingsdienst Vlaanderen laat aan Pig Business weten dat er geen cijfers van het aantal Nederlandse bedrijven in Vlaanderen zijn. Is er dan een hold op de vergunningen? „Nee, er is voor landbouwbedrijven of andere bedrijven in Vlaanderen geen stop in de behandeling van vergunningsaanvragen. Het klopt ook niet dat voor bepaalde nationaliteiten geen vergunningsaanvragen meer zouden behandeld worden."
De Omgevingsdienst laat weten dat er een traject loopt om tot een definitief PAS-programma te komen om de stikstofuitstoot in de grensregio te verminderen. Hierover wordt ook gesproken met Nederlandse vertegenwoordigers.