Vleesindustrie wil dierenwelzijn slachterijen verbeteren dierenwelzijnscode
De Code schrijft voor dat medewerkers, die betrokken zijn bij dierenwelzijnshandelingen van slachterijen meer bij elkaar over de vloer komen om ‘best practices’ en ervaringen uit te wisselen. Slachthuismedewerkers, betrokken bij het lossen van de dieren, krijgen jaarlijks betere en intensievere scholing en worden uitgedaagd om zo nodig ook zelf verbeteringen voor te stellen: een echte bottom-up benadering.
Daarnaast worden externe dierenwelzijnsspecialisten ingeschakeld die de borging van het dierenwelzijn per bedrijf beoordelen, en zo nodig met aanbevelingen komen voor verdere verbetering. Deze specialisten moeten voldoen aan door de COV gestelde normen en worden door de COV geregistreerd. Als laatste wordt er jaarlijks middels een aantal gedefinieerde KPI’s gerapporteerd over de werking, naleving en resultaten van de Code.
Strenge regels
Ondanks de video’s van dierenwelzijnsorganisaties over misstanden in slachterijen, behoort de Nederlandse vleessector volgens de COV op het gebied van dierenwelzijn tot de wereldtop. Het vervoeren en verwerken van dieren gebeurt in Nederland volgens zeer strenge regels. De NVWA houdt permanent toezicht op de naleving van deze regels in de zogenoemde Naleefmonitor, waarvan de COV hoopt dat deze snel weer publiek beschikbaar wordt.
Mede door de extra intensieve cameramonitoring, die verder gaat dan de Europese richtlijnen, blijft het jaarlijkse aantal dierenwelzijnsincidenten tot een minimum beperkt. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) wil het aantal incidenten verder terugbrengen richting nul.
Training en scholing cruciaal
Richard de Mooij van de COV licht toe: “Wanneer je incidenten helemaal uit wilt bannen, blijkt in de praktijk dat training en scholing hierin cruciaal zijn. Deze nieuwe Code voor dierenwelzijn zet de puntjes op de i en zal ertoe bijdragen dat incidenten tot het verleden gaan behoren. Het is ook de bedoeling om Artificial Intelligence in te gaan zetten bij de beoordeling van de camerabeelden om zo tot een nog betere borging te komen van het dierenwelzijn.”
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ingrid Sweers
Bron: COV