AVP, Corona en stijgende voerprijzen: lagere saldo’s vleesvarkens en zeugen
Voor de vleesvarkenshouderij startte het nieuwe jaar niet goed. In januari 2021 valt het saldo van vleesvarkensbedrijven 4.500 euro lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is bijna 30 procent lager. Oorzaak is dat de opbrengsten sterker daalden dan de kosten. Het uiteindelijke saldo van 11.000 euro is net voldoende om een positief inkomen te realiseren. De resultaten zijn berekend voor een gestandaardiseerd bedrijf met 2.500 gemiddeld aanwezige vleesvarkens. Dit blijkt uit het maandelijks overzicht van de economische resultaten gepresenteerd door Wageningen Economic Research/Agrimatie
Corona en AVP
Ten opzichte van januari 2020 daalden de opbrengsten op een doorsnee vleesvarkensbedrijf met 34.000 euro (-30 procent). Na de top van de opbrengstprijs van 1,86 euro/kg in maart 2020 daalden de prijzen fors tot 1,25 euro/kg in januari 2021. De afzet naar restaurants en andere foodservicebedrijven zakte in. De vondst in september van met AVP besmette wilde zwijnen in Duitsland zorgde voor een verdere verslechtering van de situatie op de EU-markt. Dit zorgde voor een exportverbod van Duits varkensvlees naar China. De situatie werd verder verslechterd door een gebrek aan slachtcapaciteit vanwege corona-uitbraken onder personeel. Hierdoor konden veel vleesvarkens in Duitsland niet tijdig worden afgeleverd en werden steeds zwaarder. Daardoor ontstond een groot varkensoverschot. Dit vlees zet Duitsland nu noodgedwongen af op de EU-markt waardoor de prijzen zwaar onder druk zijn gezet. Ook in Nederland is het aanbod van slachtrijpe dieren ruim en bovendien zijn ook de varkens in de Nederlandse stallen zwaarder dan vorig jaar.
Biggenprijzen
In navolging van de lagere vleesvarkensprijzen daalden ook de biggenprijzen flink sinds maart. De biggenprijs van 32 euro (inclusief toeslagen) is 46 euro lager dan januari vorig jaar. Die lagere bigkosten kunnen de opbrengstderving niet geheel opvangen, waardoor de omzet in januari 2021 bijna 2.000 euro lager is dan vorig jaar. Bovendien stegen de voerkosten in januari met 2.700 euro (vleesvarkensbrok + 7 procent).
Verdere daling voortschrijdend jaarsaldo
Het voortschrijdend jaarsaldo van vleesvarkens ligt in januari 2021 bijna 13.000 euro boven het langjarig gemiddelde. Dit is wel driekwart lager dan januari 2020 door de lagere saldi in het afgelopen jaar. In maart werd een recordniveau van het voortschrijdend jaarsaldo bereikt. In de daaropvolgende maanden zakte het voortschrijdend jaarsaldo door lagere saldi in vergelijking met voorgaand jaar. In januari lag het voortschrijdend jaarsaldo nog 6 euro boven het langjarig gemiddelde van 72 euro per vleesvarken per jaar.
Zeugen
Ook voor de zeugenhouders startte het nieuwe jaar slecht. Het saldo daalde in januari 2021 naar 4.500 euro negatief. Dat is maar liefst 103.000 euro lager dan in januari 2020. Oorzaak zijn de bijna 60 procent lagere biggenprijzen. De resultaten hebben betrekking op een standaardbedrijf met gemiddeld 900 zeugen.
Lagere opbrengsten en hogere voerkosten
In januari 2021 viel de opbrengst op een standaard zeugenbedrijf 101.000 euro lager uit ten opzichte van januari 2020. Oorzaak is de fors lagere biggenprijs. De biggenprijs van 32 euro valt maar liefst 45 euro lager uit dan die in januari 2020. Deze prijs ligt daarmee 33 procent onder het langjarig gemiddelde 2011-2020. Voorlopig zullen de biggenprijzen onder druk blijven staan. Vooral doordat de vleesvarkens in Duitsland niet tijdig worden afgeleverd. Verder is de export van varkensvlees naar China nog steeds verboden vanwege de AVP uitbraak bij wilde zwijnen in Duitsland. Daardoor is er te weinig plaatsingsruimte voor nieuwe biggen. Sinds mei liggen de biggenprijzen onder het niveau van voorgaand jaar en sinds juli ook onder het langjarig gemiddelde 2011-2020. Het in november bereikte dieptepunt van de biggenprijzen ligt volgens WUR/Agrimatie nu achter ons. Mogelijk treedt komend voorjaar een lichte prijsstijging op. Maar dit blijft vooral afhankelijk van de vleesvarkensprijzen, die weinig bewegen. Vleesvarkenshouders zijn daardoor niet bereid om meer te betalen voor biggen.
Slachtzeugen
De prijs van slachtzeugen is sinds januari vorig jaar gehalveerd. In juli 2020 werd het dieptepunt bereikt en sindsdien is de opbrengstprijs op een laag niveau gebleven. Door de coronacrisis is de afzet van worstproducten en vleeswaren flink teruggelopen. Dat heeft grote invloed op de prijs van slachtzeugen. De voerkosten zijn in januari 2021 6 procent hoger dan in januari vorig jaar. De prijzen van veevoergrondstoffen zijn de afgelopen maanden gestegen, met als gevolg stijgende prijzen voor varkensvoer. De voerkosten per bedrijf zijn daardoor 3.100 euro hoger dan januari vorig jaar.
Voortschrijdend saldo daalt razend snel
Het voortschrijdend jaarsaldo van zeugen daalt snel en bevond zich in januari 2021 slechts 6.000 euro boven het langjarig gemiddelde. In de afgelopen maanden is de opgebouwde voorsprong flink gedaald door lagere saldi. In april 2020 werd nog de top bereikt van 562.000 euro per bedrijf. Dat was 625 euro per zeug per jaar en lag ruim boven het langjarig voortschrijdend jaarsaldo van 452 euro per zeug per jaar.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bron: Agrimatie Wageningen Economic Research