Kijk terug: thema-uitzending bigvitaliteit 'Op naar 100 kilogram toomgewicht bij spenen'
De uitzending maakte duidelijk dat 100 kilogram toomgewicht een uitdaging is, en in de toekomst zeker niet onhaalbaar. Om je resultaten te kunnen verbeteren is het eerst van belang dat je als zeugenhouder zoveel mogelijk in kaart brengt. Dat zegt Frank Haanschoten, accountmanager zeugen en biggen bij ForFarmers. „Wat ik heel vaak merk is dat zeugenhouders erfbetreders erbij halen als er iets aan de hand is op het bedrijf. Dat kan, en soms is dat ook zo, maar je merkt ook dat het heel vaak eerder plaats heeft gevonden. Het begint misschien al bij de zeug die teveel is afgevallen in de kraamstal of misschien wel bij de gelt die niet goed is opgefokt. Het kan ook wel de big zijn die niet genoeg biest heeft gehad. Je hebt de big dan wel groot gekregen en gespeend, maar na drie of vier weken na spenen gaat het dan mis. Probeer daarom om zoveel mogelijk dingen in kaart te brengen. Kijk niet alleen naar die week dat het fout gaat, maar kijk naar het hele traject.”
Het in kaart brengen is ook gelijk de uitdaging, merkt dierenarts Floortje Herder, beleidsmedewerker bij de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). „Zeugenhouders zorgen ervoor dat hun zeugen en biggen gezond de eindstreep halen. Ik denk dat bigvitaliteit best een complex onderwerp is. Als je denkt van: ‘waar moet het beter’, vraag je je af: ‘waar moet ik beginnen?’ Ik denk dat dat voor varkenshouders een moeilijke start geeft. Mijn missie is om die start te vergelijken en alle kennis die we hebben, pragmatisch op het boerenerf en bij de erfbetreders te krijgen zodat ze handvaten krijgen om aan de slag te gaan. Het voorbeeld is een ontwikkelde checklist met succes- en risicofactoren die je als bedrijf kunt doorlopen.”
Goede genetica is naast de bedrijfsomstandigheden ook een goede basis om die 100 kilogram te bereiken. Arno Joosten, dierenarts en manager Adviesteam bij Topigs Norsvin, vindt naast goede moedereigenschappen een goed geboortegewicht van de big belangrijk. „Als je de zeug goed gepositioneerd hebt en de biggen kunnen na de geboorte snel naar de uier gaan, dan kun je richting de 100 kilogram toomgewicht gaan bij spenen. Uit onderzoek blijkt ook dat bij de TN70-zeugen de toomgrootte stijgt en de uitval afneemt. Het aantal gespeende biggen neemt daardoor toe en dat is mooi natuurlijk."
Diergezondheid is een andere belangrijke pijler. Maartje Wilhelm, business unit manager bij Hipra, legde uit wat naaldloos vaccineren kan bijdragen. „Bij de traditionele manier van vaccineren met een naald is het zoeken tussen de balans van effectiviteit en veiligheid. Bij naaldloos enten doorbreek je die balans. Je kunt je effectiviteit verbeteren zonder dat het ten koste gaat van veiligheid. Het apparaat ent altijd dezelfde dosis en op dezelfde diepte bij de biggen. Bij vaccineren met een naald zie je nog wel eens dat de naald niet altijd op de goede plek zit of te diep komt. Die risicofactoren willen we elimineren met naadloos vaccineren."
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Quinton Hermsen, Joyce Kuster, Agrio videoproducties