Pig Business live-uitzending 10 maart Longgezondheid: Krijg grip en zicht op pleuritis
Meld u hier aan voor de Pig Business live-uitzending op 10 maart om 20.00 uur
Halverwege 2018 werd een onderzoek gepubliceerd van Keten Duurzaam Varkensvlees. Pleuritis zou al gauw vijf euro per varken kosten vanwege een lagere opbrengst en omdat varkens met pleuritis gemiddeld vierenhalve dag langer op het bedrijf verblijven. Dankzij de RFID-oormerken konden concrete resultaten gekregen worden over de diergezondheid en de financiële effecten. Bij de 27.488 gechipte varkens werd 2.532 keer pleuritis geconstateerd; bijna 10 procent.
Pleuritis is een ontsteking van het borstvlies (de vliezen van de longen) en kan door verschillende ziekteverwekkers, zowel bacteriën als virussen, worden veroorzaakt. Een varken met pleuritis kan sloom zijn, hoesten, een afwijkende ademhaling en koorts hebben. De verschijnselen worden echter lang niet altijd gezien. Maar wel aan de slachtlijn en in de live-uitzending van Pigbusiness worden de resultaten van het slachtlijnonderzoek naar longletsel besproken.
Economisch belang
Maar de live- uitzending begint met een boeiende presentatie van de Belgische professor Dominiek Maes van de Faculteit Diergeneeskunde van UGent. De Gentse faculteit staat bekend om zijn uitstekende kennis van varkens. Maes geeft uitleg over longaandoeningen en hoe varkenshouders de longgezondheid bij varkens kunnen verbeteren. Welke oorzaken en risicofactoren zijn er en hoe kan een varkenshouder aandoeningen voorkomen? Ook gaat hij in op het economisch belang van longproblemen bij vleesvarkens. Verder zal de Belgische professor vertellen over de beperkingen en voordelen van longonderzoek in het slachthuis.
Longonderzoek slachtlijn
Dierenarts Steven Van Colen, Veterinary Service Manager Swine bij Ceva Santé Animale, zal spreken over het longonderzoek in het slachthuis en wat de varkenshouder hier eruit kan leren. Van Colen: „Longletsels, die aan de slachtlijn worden waargenomen, zijn een goede graadmeter voor de luchtweginfecties die vleesvarkens tijdens de groeifase hebben opgelopen. Een longonderzoek in het slachthuis levert dus nuttige informatie op over de longgezondheid van de varkens.” Tijdens de presentatie toont Van Colen aan de hand van foto's welke letsels er op de longen van slachtvarkens kunnen worden waargenomen; wat je eruit kan leren en hoe men deze informatie kan gebruiken om de longgezondheid op het varkensbedrijf te verbeteren.
Screening slachterij Westfort
Bij slachterij Westfort doen ze ook onderzoek naar onder meer longletsel aan de slachtlijn. Dierenarts Angelique van den Hoogen van Westfort Slachterij legt tijdens de Pig Business uitzending uit hoe dit in de praktijk wordt uitgevoerd, wat er gevonden wordt en wat de varkenshouder hier mee kan. „De screening op longproblemen aan de slachtlijn is belangrijk voor de varkenshouders, want hij weet direct dat er iets niet goed loopt op zijn bedrijf en kan direct actie ondernemen. Dat is de eerste winst voor de varkenshouder. Daarnaast zorgt slachtlijnonderzoek ook voor een goede relatie tussen varkenshouder en slachterij.”
Meld u hier aan voor de Pig Business live-uitzending op 10 maart om 20.00 uur