Verzekeren heet hangijzer voor met name varkenshouderij
Een schade door brand kan bij varkensbedrijven in de miljoenen lopen. Het vuur verspreidt zich via bijvoorbeeld de luchtwasser en voor je het weet staat de hele schuur in brand. Het is een reden dat verzekeraars ‘nee’ zeggen tegen varkenshouders. De POV kreeg steeds meer van deze signalen te horen en trok daarom als belangenbehartiger aan de bel bij LTO Verzekeringen.
Volgens Benjamin Overkleeft van LTO Verzekeringen is het niet zo dat verzekeraars niet meer willen, maar dat ze niet anders kunnen door de huidige situatie op de markt. In 2016 ging de zogenoemde Solvency-II wetgeving in. Een Europese richtlijn met als doel ervoor te zorgen dat verzekeraars per branche voldoende geld achter de hand hebben. „Ontstaat in één sector een verlies, dan moeten extra kapitaalbuffers worden aangehouden. Opgetreden verliezen in de ene branche mogen niet meer worden gecompenseerd met winsten uit een andere branche. Mede hierdoor wordt het voor de toezichthouder meetbaarder en overzichtelijker. Toen zeiden verzekeraars: ‘als we in een branche niet zo goed vertegenwoordigd zijn, dan kunnen we deze beter afstoten’. Dat is bij een aantal verzekeraars gebeurd: zij zijn gestopt met agrarische verzekeringen”, vertelt Overkleeft, accountmanager Schade- en Inkomensverzekeringen bij LTO Verzekeringen. Naast de agrarische sector noemt hij de koeriers-, recycling- en touringcarbranche als voorbeelden waar de gevolgen van Solvency-II ook merkbaar zijn.
Maatschappelijke onrust
Daarnaast moesten verzekeringsmaatschappijen groeien van de overheid en meer samengevoegd (geconsolideerd) worden. Overkleeft: „Door deze twee zaken in combinatie met de maatschappelijke onrust die bijvoorbeeld een stalbrand veroorzaakt, zijn de verzekeraars niet meer zo welwillend om varkensbedrijven te verzekeren. Ze hebben ook gekeken naar het premievolume in de branche en de uitgekeerde schadebedragen. Als een schade zwaar doortikt in het premievolume, dan zeggen ze: ‘we hebben het product nog wel, maar we gaan heel selectief in het acceptatieproces zitten’. Zo ontstaat langzaamaan de onverzekerbaarheid.”
Veel deelname onderzoek
Leden van de POV ontvingen vorig jaar een brief over onderzoek naar een nieuw verzekeringspakket voor varkenshouders. Daarvoor heeft de POV eind december 2020 aan haar leden om een kopie van de laatste polis en de informatie over de schades in de afgelopen jaren gevraagd. Hoewel nog niet alle machtigingen binnen zijn, heeft Overkleeft al wel een beeld. „Wat me opviel, is dat de deelnemersgraad hoog is. De helft van de aangeschreven leden hebben de machtiging teruggestuurd. Er stond ook vaak geschreven: ‘succes gewenst en goed dat jullie dit oppakken’. Dat laat wel zien hoe groot de wens is om dit op te lossen. De machtiging wordt trouwens alleen gebruikt voor het verzamelen van informatie. Het is niet zo dat varkenshouders afscheid moeten nemen van hun verzekeraar of ‘verplicht’ naar LTO Verzekeringen moeten overstappen. De gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.”
Inrichting verzekeringsmarkt
Alle resultaten hopen ze over een aantal maanden binnen te hebben, waarna ze kunnen kijken naar hoe de markt anders ingericht kan worden. „We hebben wel een vermoeden hoe groot de verzekeringsmarkt is. En je zou het wel op tien procent nauwkeurig kunnen berekenen. Maar omdat de schades verdeeld zijn over verschillende verzekeraars, die met elkaar geen gegevens uitwisselen, kun je nooit weten hoeveel er per jaar aan schade wordt uitgekeerd. Daardoor kun je nooit een berekening maken. Wat we nu bekijken: hoe groot is de markt op dit moment en hoe groot is het aantal schades in bedragen dat de afgelopen vijf jaar gemiddeld per jaar is uitgekeerd. Aan de hand van die cijfers willen we kijken of we een levensvatbare verzekeringssector voor de varkenssector kunnen realiseren. Ons doel is dat op de lange termijn iedere varkenshouder verzekerd is”, aldus Overkleeft.
Hoe kan de markt anders ingericht worden? Lees dat en de rest van het artikel in de regiokranten Agraaf (voor west-Nederland), Stal en Akker (voor zuid-Nederland), Vee en Gewas (voor oost-Nederland) en Veldpost (voor noord-Nederland) van Agrio Uitgeverij, die dit weekend op de deurmat vallen. Klik hier om een gratis proefnummer aan te vragen ofhier om abonnee te worden.