Column: We gaan als een speer naar boven
De verwachting was er al dat de Nederlandse varkensprijs mee naar boven moest. Dat dit echter 8 centen zou worden, was toch ook nog niet verwacht. De plus 8 centen geeft wel heel duidelijk aan hoe de markt op dit moment is. Deze is omgeslagen van een duwmarkt in een vraagmarkt; al zijn er altijd nog mensen die ons proberen te doen laten geloven dat het nog steeds een lastige markt is. Niks hoor, we gaan als een speer naar boven.
Het aanbod in Duitsland is zo krap dat het verhogen nog wel even door gaat
Duitsland, dat afgelopen woensdag nog een grote stap van plus 9 centen deed, moet komende woensdag wederom zo’n stap zetten om een beetje mee te kunnen komen. Op de marktplaats van Teleporc wordt op dit moment 1,38 euro geboden en dat is een plus 8 centen ten opzichte van afgelopen woensdag. Het aanbod is in Duitsland dusdanig krap dat het verhogen nog wel even door kan gaan. De Duitse slachterijen slachten wekelijks een slordige 80.000 varkens per week minder dan in 2020 en dat de varkens er niet zijn bewijst de wekelijkse daling van het slachtgewicht met 0,6 kilogram. Dit mag je gerust fors noemen en al kunnen ze niet de wereld rond exporteren, vanwege de AVP zijn er steeds meer landen die het Duitse vlees wel afnemen.
In Nederland hebben de varkenshouders ook niet zoveel haast meer om de varkens aan te bieden. Dit is natuurlijk zeer begrijpelijk. Een weekje wachten, levert al snel meer dan 1000 euro extra op en er zijn ook nog niet altijd biggen voorradig om de stal weer te bevolken. Dit zal de komende weken ook nog zo blijven. De Boerenvarkensprijs had het vrijdagmorgen goed begrepen en er kon maar één ding doen en dat was fors stijgen. We gaan van 1,45 naar 1,53 euro en dat is 8 centen hoger. Gewoon, omdat het kan.
In België hebben ze de weg naar boven ook gevonden. Een plus 8 of plus 9 centen; afhankelijk aan wie men de varkens levert. Ze blijven evenwel nog steeds ver achter Nederland. De oplossing komt binnenkort. Als de export van varkens vanuit België weer op gang komt en er wekelijks net als een aantal jaren terug 10.000 tot 15.000 Belgische vleesvarkens in Nederland worden geslacht. Frankrijk heeft zijn prijs afgelopen week ook verhoogd; al was het maar slechts 3,4 cent. Italië stijgt wekelijks. Deze week met 1 cent. Ook Spanje liet een stijging zien van 5,5 centen. Wat wel opvalt, is dat de Denen hun prijs nog onveranderd hebben gehouden. Dit is nu al bijna drie maanden het geval.
Biggen stijgen vlot mee met de vleesvarkens
De biggenmarkt is helemaal veranderd in een vraagmarkt. De export loopt goed, de Duitse en Spaanse prijs stijgen met 5 euro. Nederland zal mee moeten. De Boerenbiggenprijs stijgt daarom met 5 euro naar 42 euro. Het aanbod biggen is krap. Natuurlijk zijn er de stoppers, maar deze zijn vaak al maanden leeg. Zoals elk jaar is de biggenproductie in het voorjaar toch een stuk lager dan over een aantal maanden. Dat het nu plus 5 euro stijgt, wordt met name veroorzaakt door het te lage niveau waarop de biggenprijs stond. De komende weken kan de biggenprijs nog volop profiteren van de krapte op de markt.
Verkiezingen in maart: Extra boerenverstand in Den Haag
Het is toch prachtig om te horen. Vele partijen beloven van alles en wat ze beloofden, hadden ze de afgelopen vier jaar de kans gekregen om iets te doen of beter gezegd: Ze hebben het niet gedaan. Een aantal partijen zegt het ronduit: Ze zijn de landbouw liever vandaag kwijt dan morgen, maar er zijn ook nog meerdere partijen die de landbouw een warm hart toedragen. Alleen is daar de afgelopen jaren weinig van terecht gekomen en nu druk ik me nog voorzichtig uit. Ik voel zelf ook steeds meer voor extra boerenverstand in Den Haag en als dat gebeurt, konden ze er in Den Haag nog wel eens heel veel aan hebben. Er liggen problemen die om oplossingen schreeuwen. Noem maar even de toeslagenaffaire, het aardbevingsgebied in Groningen, maar ook het vol zetten van landbouwgrond met datacenters die ook nog groene stroom opslurpen. En niet te vergeten de biomassacentrales die ervoor zorgen dat niet alleen in Nederland maar over de hele wereld bossen worden gekapt. Alles onder de noemer de natuur terug te brengen naar een eeuw geleden. Het ergste hiervan is dat het alleen maar om het grote geld gaat. Ik zou het prachtig vinden als er de komende vier jaar naar de landbouw wordt geluisterd in plaats van de landbouw moet uitvoeren wat Den Haag bedenkt.