'Steun elk initiatief dat bijdraagt aan een beter inkomen boer'
Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken diende dinsdag 20 maart het wetsvoorstel 'Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven' in bij de Raad van State. Duurzame producten of diensten kunnen daardoor een wettelijke status krijgen, mits de verantwoordelijke minister oordeelt dat er voldoende draagvlak is onder betrokken ondernemers. Tot nu toe konden dergelijke afspraken tussen meerdere ketenspelers om andere producten op de markt te krijgen, gedwarsboomd worden door mededingingsregels. Maar als het wetsvoorstel straks wordt aangenomen kan dat niet meer.
„Sinds ik Kamerlid ben, is de kern van de inzet een eerlijke boterham, een eerlijk inkomen voor de boer”, zegt Geurts. „Ik pleit voor een inkomen waarvan je kunt leven, waarmee je voor je gezin kunt zorgen en waarvan je ook eens op vakantie kunt gaan. Ik pleit voor een inkomen waarin ook een winstcomponent zit, zodat je kunt investeren. Boeren staan zeven dagen per week en 24 uur per dag gereed voor hun bedrijf. Ze hebben ook te maken met veel invloed van buitenaf, zoals het weer, een samenleving of een grillige politiek. Dat je soms een goed jaar en soms een slecht jaar hebt, hoort bij het vak, maar structureel een te laag inkomen is niet vol te houden. Dat kunnen en moeten we niet laten gebeuren.”
„Zonder een redelijk inkomen zijn er geen boeren en daarmee ook geen producenten van ons voedsel. Voor de voedselzekerheid van Nederland en Europa is het van belang dat we onze boeren niet het land uit jagen met onmogelijke regelgeving, maar ook dat voedselproducenten niet worden uitgeknepen door grotere partijen verderop in de keten. Ik ben van mening dat Nederland de beste boeren van de wereld heeft. Laten wij dat koesteren. Zij zorgen ook voor ons landschap en dragen bij aan onze economie. Als christendemocraat zie ik een rol voor de overheid om, indien de markt niet goed functioneert, daarin in te grijpen zonder marktwerking onmogelijk te maken”, vertelt Geurts.