Veel vraag laat vleesvarkensprijs stijgen met 7 cent in Nederland en 10 cent in Duitsland
Nadat er vorige week door alle Nederlandse slachterijen vier cent werd bijgedaan, stijgt deze week de vleesvarkensprijs met zeven cent. De DCA-prijs gaf de voorzet vorige week en alle slachterijen koppen de bal deze week in. Vion deed dit afgelopen maandag als eerste en kwam uit op (1,44 incl. BTW) en woensdag volgden ook Van Rooi Meat (1,27 excl. BTW), Westfort (1,26 excl. BTW) en Compaxo (1,25 excl. BTW).
De export naar China loopt goed door, behalve voor Van Rooi Meat die nog steeds geschorst is. De slachterij laat weten dat het nog steeds geen bericht uit China heeft gehad over hoelang de exportbeperking nog gaat duren.
Volumes maken
Handelaren zeggen dat het huidige aanbod van vleesvarkens in ons land goed weggewerkt kan worden en dat er sprake is van een vraagmarkt. Er is nog geen sprake van grote krapte, maar dat kan over twee weken anders zijn. Een handelaar verwacht dat er de komende week weer een prijsstijging van vijf a tien cent omdat het aanbod minder wordt. Nu het Duitse vlees duurder wordt en dus minder concurrerend is willen Nederlandse slachters volume maken, zegt een andere handelaar. Vrachten die in het verleden weleens naar het buitenland gaan blijven nu in ons land omdat er hier meer slachtmogelijkheden zijn.
Vraagmarkt
Bij onze oosterburen is echt sprake van een vraagmarkt. De prijzen van Tönnies, Vion Duitsland en de Vereiningungsprijs stijgen daarom deze week met maar liefst tien cent naar 1,40 euro (excl. BTW). ISN meldt dat de 'schweinenstau' is weggewerkt en handelaren beamen dat. Een Nederlandse handelaar zegt dat het zelfs na maanden weer telefoontjes krijgt uit Duitsland om te vragen hoe het gaat en even bij te praten. „Er wordt nog net niet naar mijn varkens gevraagd, maar dat kan maar zo gebeuren binnenkort", zegt hij.
VEZG schrijft in de marktverwachting dat het huidige aanbod maar net genoeg is om aan de bestaande vraag te kunnen voldoen. Volgende week kunnen wederom flinke prijsstijgingen verwacht worden.
Aanvoer probleem
In Duitsland is met name de aanvoer van nieuwe vleesvarkens een probleem. Door de lage prijzen en slechte exportmogelijkheden zijn er de afgelopen maanden veel minder Duitse, Deense en Nederlandse biggen opgelegd. Het aanbod daar is dus laag. Ook zijn er minder vleesvarkens uit Nederland en Duitsland die opgelegd kunnen worden.
Teleporc weer van start
Deze week is Teleporc in Duitsland ook weer van start gegaan. De deuren van de marktplaats werden in september gesloten vanwege Covid-19-perikelen bij Duitse slachterijen, maar deze week is de internetveiling weer geopend. Dinsdag werden 1515 varkens in tien partijen verkocht voor 1,47 euro per kilo geslacht gewicht. De prijs van Teleporc zal ook weer wekelijks op onze pagina marktcijfers verschijnen.
Biggenkrapte
In Nederland en Duitsland is er sprake van een laag biggenaanbod. Het duwt daardoor de prijzen omhoog. Vion verhoogt met 4,50 euro naar 42,50 euro (incl. BTW). Bedrijven die biggen aan Duitsland leveren hebben sterke concurrentie van Spanje. Net als altijd maken de biggenprijzen sprongen. Nu er perspectief is schieten e prijzen omhoog. Maar een handelaar zegt dat het niveau in tegenstelling tot vorig jaar in maart nog steeds niet hoog is. De prijzen kunnen dus blijven stijgen.
Lees aanstaande zaterdag weer een marktupdate van Willy Wolfkamp op onze site.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Vion
Bronnen: Online Pig Trade, ISN, Handel, RVO