Column: Plus 10 centen smaakt natuurlijk naar meer
Het gebeurt niet vaak dat varkensprijzen met dubbele cijfers naar boven gaan, maar dat is precies wat er zich afgelopen week voltrok. Het kan ook gewoon. Alles wijst er ook op dat we dit nog wel een keer weer kunnen doen. Duitsland verhoogde woensdag al met 10 centen en de slachterijen in Duitsland volgden snel. Dan is de vraag: Wat kan er hier in Nederland, want Duitsland loopt tenslotte nog achter? In de loop van de vrijdagochtend werd echter snel duidelijk dat in Nederland de plus 10 centen ook gewoon kon.
Verhogingen laten zien dat het op de vleesmarkt ‘booming business’ is
De vraag naar vleesvarkens is er. Al zou je, met het aantal geslachte varkens in week 8 van ruim 340.000 met bijna 101 kg, toch nog fors kunnen noemen. De vraag naar varkens is groot, omdat er door de slachterijen ruim aan de varkens wordt verdiend en dat blijft ook nog even zo. Voor de onderdelen zijn de verwachtingsprijzen in de komende week positief. Nekstukken plussen met 16 tot 18 centen. Voor schouders, middels, hammen en buiken is de stijging 11 centen en ribben doen 8 centen. Alleen het haasje is onveranderd. Deze verhogingen laten zien dat het op de vleesmarkt ook ‘booming business’ is. Voor de komende week gaan we ervan uit dat de slachterijen in Nederland zullen volgen, maar Vion zal plus 11 centen moeten noteren, omdat hun prijs ‘incl. btw’ is. De Boerenvarkensprijs is blij om zijn notering met 10 centen te kunnen laten stijgen naar 1,63 euro.
Wat gaat Duitsland doen? Afgelopen dinsdag heeft de Teleporc voor het eerst in bijna een half jaar weer gedraaid en bracht gelijk de notering van 1,47 euro op de klok. Dit was dus een behoorlijke meevaller. Maar wat nog meer meevalt, is dat ze in Duitsland na de plus 10 centen woensdag op vrijdag nogmaals een forse verhoging op de klok zetten van 9 centen. Dit maakt het mogelijk dat woensdag aanstaande de Duitse notering wederom met dubbele cijfers gaat stijgen en deze zal dan op 1,50 euro uitkomen. Als ze echter in de buurt van Nederland willen komen, zal de stijging groter moeten zijn met 15 tot 18 centen. Of deze 15 tot 18 cent ook daadwerkelijk gaat gebeuren, blijft een groot vraagteken. De vraag naar varkens in Duitsland is echter wel groot en het aanbod krap. Ook kan Duitsland steeds vaker varkensvlees exporteren naar landen buiten de EU, omdat ze het land in regio's hebben verdeeld die dan de AVP-vrijverklaring kunnen meegeven. We wachten af. Dinsdag is er een nieuwe Teleporc-veiling en dat zal al wat duidelijkheid geven hoe groot de volgende stijging gaat worden.
België gaat wellicht een inhaalslag maken
In België blijft de notering nog steeds ver achter, maar ook daar zal de komende weken wel eens een inhaalslag kunnen plaatsvinden. Door de stijgingen worden er extra varkens gezocht en hierdoor kan de export vanuit België wel eens op gang komen. Export die zeer gewenst is. Laten we het ook hopen. In Frankrijk hebben ze de weg naar boven ook gevonden; al is het slechts minimaal met 3 centen. Denemarken doet het wat dat betreft iets beter met plus 7 centen. Spanje verhoogt met 6 centen. Alleen de Italiaanse prijs blijft nagenoeg onveranderd. Wat gaat Nederland doen de komende weken? De verwachting is dat we verder gaan stijgen, want plus 10 centen smaakt natuurlijk naar meer.
Vraag naar biggen blijft groot met krap aanbod
De biggenprijs kan bij zulk een forse verhoging in varkensprijs natuurlijk niet achterblijven. Het aanbod is en blijft krap, terwijl de vraag ook blijft groot. Duitsland, die het maanden heeft laten afweten, wil nu ook graag meer biggen hebben. Helaas, ze zijn er nu niet en in de komende weken ook niet. Boerenbiggenprijs stijgt gestaag met 5 euro naar 47 euro en ook voor deze prijs geldt: We zijn er nog niet. Duitsland deed ook voor de tweede week op rij een plus 5 euro en komt op 45 euro. Ook hier is het motto: We zijn er nog lang niet. De toeslagen stijgen daar ook nog; de werkelijke verhoging is dus nog groter.
Varkenshouders, de prijzen gingen hard naar beneden, maar nu ook weer hard naar boven. Het was en is ook nodig met deze voerprijzen.