Antilichamen varken kan mensen tegen griep beschermen
Onderzoekers van het instituut hebben de eerste antilichamen van varkens tegen Mexicaanse griep (mutatie van het varkensgriepvirus) gegenereerd. Deze antilichamen beschermen tegen de griepvirusinfectie, Bovendien herkennen ze dezelfde onderdelen van het griepvirus als de menselijke antilichamen ofwel varkens- en mensenlijke antilichamen lijken opdezelfde wijze reageren op een griepvirus. Dit wijst erop dat zij kunnen worden gebruikt voor menselijke antilichaamtherapieën en om toedieningsmethoden te ontwikkelen. De antilichamen van varkens hebben volgens het instituut ook de potentie om de jaarlijkse selectie van griepvaccins beter te onderbouwen.
Binnendringende micro-organismen
Antilichamen vormen een vitaal onderdeel van de reactie van het immuunsysteem en helpen infecties te bestrijden door zich vast te klampen aan belangrijke onderdelen van binnendringende micro-organismen en deze vervolgens te neutraliseren. In het geval van griepvirussen zijn veel antilichamen gericht tegen een bepaald eiwit op het virusoppervlak, dat hemagglutinine wordt genoemd, waardoor wordt voorkomen dat het virus de cellen binnendringt en zich vermeerdert.
De antilichamen van varkens zijn zogenaamde monoklonale antilichamen of kortweg mAbs en het instituut heeft nu de eerste varkens-MAbs gegenereerd die heel specifiek tegen het influenzavirus zijn gericht. Deze mAbs herkennen dezelfde twee belangrijkste plekken van het hemagglutinine-eiwit van het griepvirus waar ook de menselijke antilichamen zich op richten. De mAbs bleken net zo doeltreffend te zijn bij het neutraliseren van de varkensgriepstam, die de pandemie van 2009 veroorzaakte (Mexicaanse griep), als de menselijke antilichamen.
Beschermd tegen griepvirus
Varkens, die vóór de infectie met een van de mAbs werden behandeld, werden beschermd tegen ernstige ziekte en het griepvirus werd uit hun longen verwijderd. Dit wijst erop dat de mAbs een grote therapeutische potentie hebben. De bevindingen in de studie zijn gepubliceerd in PLOS Pathogens. Voorheen werd voor grieponderzoek voornamelijk fretten gebruikt, maar het onderzoek toont aan dat varkens-mAbs beter overeenkomen met menselijke antilichamen dan die van fretten en zouden daarom de betrouwbaarheid van de ontwikkeling van menselijke vaccins kunnen verbeteren.
Voorspellen menselijke reacties
Verder blijkt dat varkens en mensen beide natuurlijke gastheren voor influenzavirussen zijn en zeer vergelijkbare immuunreacties opwekken. Dit maakt het varken tot een uitstekend model voor het testen van nieuwe vaccins en methoden voor het toedienen van monoklonale antilichamen. Bovendien is dit een beter model om menselijke reacties bij infectie en vaccinatie te voorspellen. Het onderzoek erd gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation en de Biotechnology and Biological Sciences Research Council (BBSRC), onderdeel van UK Research and Innovation (UKRI).
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Agrio
Bron: Pirbright Instituut