Varkenshouders zijn positief over naaldloos vaccineren
Varkenshouders willen hun bedrijf economisch en verantwoord draaiende houden en investeren daarom in innovaties om dit ook in te toekomst te kunnen doen. Daarnaast wordt de maatschappelijk druk groter als het gaat om antibioticagebruik, dierwelzijn en voedselveiligheid. In de markt zien we innovaties ontstaan, die op diverse fronten een bijdrage leveren aan het maatschappelijk ondernemen van de veehouder. Naaldloos vaccineren sluit daar feilloos op aan. Deze nieuwe standaard van vaccineren biedt veel voordelen voor zowel de veehouder als voor het welzijn van het dier. We hebben varkenshouders, die inmiddels zijn overgestapt naar naaldloos vaccineren, gevraagd om hun mening te geven. Wat zijn hun ervaringen? In dit artikel lees je de eerste ervaringen met het naaldloze injectietoestel Hipradermic®. Wat zijn de voordelen op het gebied van werkgemak, dierwelzijn, interne bioveiligheid en zekerheid, en hoe dragen deze voordelen bij aan het creëren van meer rust in de stal? En wat is de rol van HIPRA om de varkenshouder hierin te ondersteunen?
Zorgt naaldloos vaccineren voor meer rust in de stal?
Omdat er geen naald aan te pas komt is het stressniveau tijdens het vaccineren veel lager. 73% van de veehouders ziet in de stal dat gebruik van de Hipradermic® minder onrust veroorzaakt tijdens het vaccineren. Uit ervaring blijkt dat zeugen in groepshuisvesting veelal blijven liggen, zonder risico op rennende of uitglijdende zeugen. Biggen in de kraamstal krijsen minder tijdens het vaccineren, waardoor zowel de biggen als ook de zeugen rustiger blijven. Doordat er minder pijn en lokale ontstekingen worden veroorzaakt, merken biggen er bijna niets van en gaan ze vlot weer drinken bij de zeug. Goed drinkende biggen en ontspannen zeugen maken dat de melkproductie en voeropname van de zeugen niet wordt verstoord, en de biggen zonder dip doorgroeien.
Vergroot naaldloos vaccineren de interne bioveiligheid?
Bij vaccineren staat diergezondheid en dierwelzijn voorop. Bijna 100% van de deelnemende varkenshouders ervaart dat naaldloos vaccineren de interne bioveiligheid verbetert. Naalden zijn namelijk een bron van infectie en vormen een risico van overdracht van ziektekiemen tussen varkens. Aangezien er geen (gebruikte) naalden in het dier worden gestoken, is er geen risico op gebroken naalden. Gebroken of vieze naalden zorgen vaak voor abcesvorming en spierweefselschade en verminderen de karkaswaarde.
Geeft naaldloos vaccineren zekerheid dat er goed gevaccineerd is?
Bij het vaccineren IN de huid wordt er een kleinere, meer geconcentreerde hoeveelheid van 0,2 ml toegediend, in plaats van de traditionele 1-2 ml die met een naald in de spier wordt ingespoten. Nadat de vaccinatie met het injectietoestel is ‘’ingeschoten’’ blijft er soms wat vaccinvocht achter op de huid. Doordat niet alle entstof in de huid zit is er twijfel of het varken nu voldoende is gevaccineerd. Bij Hipradermic® -gebruikers zien we dat deze onzekerheid minimaal is en de meerderheid van de veehouders aangeeft zeker te zijn dat er goed gevaccineerd is.
In hoeverre adviseert de veehouder naaldloos vaccineren?
In het onderzoek zien we dat 81% van de gebruikers het naaldloos vaccineren aanbeveelt. Daarnaast geeft veehouders aan dat voor opstarten met naaldloos vaccineren het HIPRA team de juiste begeleiding en ondersteuning biedt.
Ook benieuwd naar de voordelen van naaldloos vaccineren? Neem contact op met HIPRA; Maartje Wilhelm +31 6 8264 5058 of Theo Vercammen + 31 6 3024 9632 of kijk voor uitgebreide informatie op www.naaldloosvaccineren.net
Tekst: Jeanne vanNunen
Beeld: Hipra
Bronnen: enquette gebruikerservaringen Hipradermic, Mhyosphere