‘Vlaanderen moet hotspot worden duurzaam varkensvoer’
Volgens Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits heeft Vlaanderen de ambitie om een Europees toonaangevende agrovoedingsketen op het vlak van innovatie en duurzaamheid uit te bouwen. De strategie wil tegen 2030 een duurzamere, diverse en toekomstgerichte eiwitvoorziening realiseren en bijdragen tot een grotere Europese zelfvoorziening in eiwitten. „Bestaande en nieuwe eiwitteelten en het ontwikkelen van innovatieve eiwitten vormen toekomstgerichte verdienmodellen”, zegt Crevits. „Duurzame dierlijke productie en veevoederketens laten de veehouderij toe te anticiperen op maatschappelijke uitdagingen, zoals de klimaatverandering en bieden kansen voor een robuuster inkomen.” Vlaanderen moet een hotspot worden op het gebied van kennis, productie en verwerking van ‘nieuwe’ eiwitten. „Nieuwe eiwitbronnen hebben een plaats in veevoeding, voeding en de biogebaseerde economie”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). „Dan denken we aan insecten, algen, eendenkroos, microbiële eiwitten uit schimmels en bacteriën, cellulaire eiwitten zoals kweekvlees maar ook eiwitten die gewonnen worden uit biomassareststromen uit de agrovoedingsketen.”
Strategie
Deze strategie moet ook de lokale Belgische varkensboeren helpen om een grotere eiwit-autonomie op te bouwen. „Varkens zijn geen herkauwers”, zegt Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V). „Ze kunnen dus, in tegenstelling tot runderen, hun eiwit niet uit gras halen. Om de varkens te voederen gaan varkenshouders dus allerlei granen inkopen. Sommige van deze granen, die rijk zijn aan eiwit, worden vandaag beperkt in Vlaanderen geteeld. Daardoor is onze varkenssector in belangrijke mate afhankelijk van import van ander EU-landen of zelfs van derde landen. In de doelstelling om een grotere eiwit-autonomie op te bouwen, willen we dus niet enkel aandacht hebben voor menselijke voeding maar zeker ook ondersteuning bieden om de veehouderij meer autonoom te maken met lokale, en waar mogelijk circulaire, eiwitbronnen.”
Duurzaamheidslabel
Tegen 2030 moet alle soja (of bijproducten zoals sojaschroot) in de Belgische diervoederindustrie een duurzaamheidslabel hebben en moet de helft van de gebruikte grondstoffen voor veevoeder bestaan uit nevenstromen van de voedings-en biobrandstoffenindustrie. Ook kan de landbouwer ter vervanging van voornamelijk uit de VS en Zuid-Amerika aangevoerde soja zelf meer eiwitrijk diervoeder produceren, zoals veldbonen, erwten, lokale soja, klaverrijke graslanden en mengteelten. „Zonder veehouderij is een circulaire landbouw niet mogelijk”, zegt Vlaams minister Crevits. „Ook in Vlaanderen blijft een belangrijke plaats weggelegd voor de veehouderij, zowel in het kader van voedselzekerheid en -veiligheid als in functie van circulariteit en productie-efficiëntie. Dieren onderhouden het landschap, valoriseren niet door de mens verteerbare producten zoals gras en nevenstromen en hun mest dient om gewassen te voeden en koolstof in de bodem aan te brengen. De impact op klimaat, milieu, biodiversiteit en water moet echter gereduceerd worden. Nieuwe verdienmodellen en afzetmarkten worden gestimuleerd, van biologische veeteelt over korte keten verkoop tot energieproductie.”
Grote kansen
Eiwitten maken een cruciaal deel uit van de menselijke voeding en dierlijk voeder. In Vlaanderen wordt vandaag ongeveer 27.000 ha aan plantaardige eiwithoudende akkerteelten voorzien. Het grootste deel hiervan is bestemd voor de verwerking in veevoeding, zoals grasklaver, of in voeding, zoals erwten en bonen. Nieuwe teelten zoals soja en quinoa zijn vandaag nog beperkt tot zo’n 50 ha, maar zitten zowel bij boeren als bij de consument in de lift. Lupine, linzen en kikkererwten worden momenteel nog niet opgeschaald geteeld in Vlaanderen, maar ook hier wordt momenteel onderzoek naar gevoerd omdat er rassen kunnen worden geselecteerd die in ons Vlaams klimaat potentieel kunnen gedijen. Uit een studie in opdracht van VLAIO is gebleken dat er op dit gebied diverse opportuniteiten liggen voor de Vlaamse agrovoedingssector en kenniswereld.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Ingrid Sweers