Drie besmette zwijnen buiten kerngebieden Duitsland gevonden
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/03/92/100/wild-pig-995098.-detail.jpg)
De vondst nabij en zelfs op de Poolse grens geeft aan dat dit nog een zwakke schakel is in de bestrijding van Afrikaanse varkenspest in Duitslands. Een dood wild zwijn werd in het noordelijke besmette gebied Märkisch Oderland in de buurt van Werbig gevonden. Hoewel deze regio wel in het risicogebied ligt, valt het buiten de zogenaamde witte zone. Ten noorden van Frankfurt aan de Oder, waar eerder ook al een besmet zwijn werd ontdekt, is het andere besmette zwijn gevonden. Het derde kadaver werd aan de Poolse zijde van het vaste hekwerk gevonden in de buurt van de plaats Zelz in de regio Spree-Neisse.
Druk Polen
Het hoofd van het AVP-crisisteam, Anna Heyer-Stuffer, benadrukt hoe sterk de epidemische druk vanuit Polen is en informeerde over de genomen maatregelen: Vooral de vondsten langs de Oder en Neisse laten zien hoe sterk de epidemische druk vanuit Polen nog steeds is. „In alle gevallen starten we direct een intensieve zoektocht naar wilde zwijnen rondom de plekken om de mogelijke spreiding te bepalen. Naast lokale jagers en de bosbouworganisaties worden ook zoekhonden, drones en politiehelikopters ingezet om te zoeken naar dode wilde zwijnen. In Märkisch Oderland worden de beperkingszones aangepast: het terrein wordt eerst direct omheind met een elektrische afrastering, die meteen wordt vervangen door een stevige afrastering.”
Opstalplicht buitenvarkens
Een half jaar na de eerste vondst van Afrikaanse varkenspest in Duitsland is er nog geen varkensbedrijf besmet geraakt, maar de angst blijft bestaan. Veel varkenshouders willen dat buitenvarkens opgestald worden, maar biologische varkenshouders zijn van mening dat een dubbele omheining rond de uitloop voldoende is om een AVP-besmetting te voorkomen. Echter, het Duitse Friedrich Loeffler Instituut (FLI) acht het verstandiger om de varkens binnen te houden, omdat vogels als kraaien en eksters restanten van dode wilde zwijnen in de uitloop zouden kunnen laten vallen. Hoewel de vergelijking niet helemaal opgaat, is besmetting via wilde vogels de belangrijkste reden om een ophokplicht in pluimveehouderij in te stellen ten tijde van vogelgriep. De Duitse varkenshouders delen de mening van FLI en vinden dat elke maatregel moet worden ingezet om een uitbraak in de sector te voorkomen