Column: Varkensprijs gaat loeiend heet worden
Het gaat in West-Europa mooi met de varkensprijzen en in Nederland in het bijzonder. Je zou er bijna euforisch van worden, maar als je even terugkijkt van waar we verleden jaar kwamen dan is het toch nog maar magertjes. De vraag is namelijk: Wat is het verschil in omstandigheden met vorig jaar is?
De volgende stijging met dubbele cijfers is weer een feit
In Duitsland is er nog steeds AVP en het varkenspestvirus breidt zich ook nog steeds uit. De corona is er ook nog steeds. Dit alles was toch de oorzaak van de enorme dalingen? Met kwartjes naar beneden en nu met dubbeltjes weer naar boven was de klaagzang binnen de studieclub. Deze weken maken de dubbeltjes echter toch meer dan het kwartje en we stijgen nog verder naar in totaal nog een kwartje erbij. Kortom op de varkensmarkt schijnt de zon. Slachtgewichten dalen snel. In Nederland met 1 kilogram en in Duitsland met 1,3 kilogram. Dat binnen een week. De aantallen aangeboden varkens dalen ook snel en dan is de vraag ook nog eens heel goed. De slachterijen wensten nog sterker te verhogen dan de boerenvarkensprijs vorige week en dat zegt dus ook voldoende. Dus de volgende stijging met dubbele cijfers is weer een feit en daarom kan de Boerenvarkensprijs stijgen met plus 12 centen naar 1,75 euro voor de komende week.
In Duitsland, waar ze in de eerste negen weken van 2021 zo’n 730.000 varkens minder hebben, is de stemming ook opperbest. Dat er daar wekelijks minder varkens uit Nederland en Denemarken worden geïmporteerd, is een van de oorzaken en door het opvoeren van de slachtcapaciteit bij de Denen zullen deze ook niet snel terug komen. Dus heeft Duitsland het nakijken met een fors lager aanbod en dat blijft voorlopig zo. Dat gaat de komende weken bij onze oosterburen zorgen voor een hogere prijs. Afgelopen woensdag steeg de prijs met 10 centen en de bandbreedte was zelfs 10 tot 15 centen hoger. De Duitse Teleporc kwam vrijdag al op € 1.65 en dat is 15 cent boven de notering, zodat er een plus 10 centen voor woensdag weer ruim in zit. Of we er dan met de verhogingen zijn? Ik denk het nog niet. De prijzen van de onderdelen stijgen ook vlot mee en dat maakt het dat we na volgende week toch nog wat verder kunnen stijgen.
De rest van Europa doet ook mee als is het in mindere mate. Denemarken stijgt wederom met ruim 6 centen. België stijgt wel, maar kan niet meekomen en noteerde een magere plus 7 centen. In Frankrijk steeg op donderdag de beurs met 5 centen en dat is tevens het maximum van de stijging op een beursdag. Spanje deed plus 6 centen. Alleen Italië hield zijn notering op onveranderd.
Kijken we eens over de grote ‘plas’ in westelijke richting naar Amerika. Niet dat de prijs zo interessant voor ons is, maar wel de stijging vorige week met ruim 25 centen. Deze week moest er dan wel weer 2 centen van worden ingeleverd, maar daar zal niet veel over geklaagd worden. Zelfs in China, waar de prijs steevast na het Chinese nieuwe jaar daalt, is de prijs nu ook alweer aan het stijgen. Dat de Chinezen er vertrouwen in hebben, blijkt wel uit het feit dat ze voor één miljoen varkens per week slachtcapaciteit bij gaan bouwen. Dat is zoiets als de helft van de Duitse capaciteit extra.
De biggen zijn er niet en dat blijft nog even zo
Biggenmarkt is net als de vleesvarkens markt ‘burning hot’. Stijgingen van 5 euro per week, en dat meerdere weken achter elkaar, zegt voldoende. De biggen zijn er niet en dat blijft nog even zo. Duitsland deed er vrijdag zelfs plus 6 euro bij. Daar is het tekort nog groter dan hier. Ook voor de komende weken blijven de biggen in prijs nog wel stijgen. De Boerenbiggenprijs stijgt met 5 euro naar 52 euro. Dat we niet de hoogste zijn in prijs deert ons niet. Het gaat erom 52 weken per jaar een goede prijs neer te zetten en niet deze week 60 euro en vier maanden geleden de biggen van 35 kg voor minder dan 20 euro moeten meegeven.
Varkenspest en buitenvarkens
In Duitsland is er een felle discussie over het al of niet binnen houden van de buiten gehouden varkens. Natuurlijk is gemakkelijk praten als je het zelf voor elkaar hebt, maar een ding is zeker: Je kunt vele malen beter voorkomen dat de AVP je bedrijf binnenkomt, dan achteraf zeggen: ‘Had ik het maar gedaan.’ In Nederland zijn er meerdere goede initiatieven, die ervoor zorgen dat buitengehouden varkens achter een dubbele stroomafrastering zitten. Mijn complimenten daarvoor. Iedereen die varkens buiten houdt, moet daar eens een voorbeeld aan nemen en misschien moet dat maar eens een standaard eis worden voor buiten gehouden varkens. Beter drie stappen te vroeg dan een keer te laat.