Column: Snelle afkoeling van de varkensprijs
Deze week stond de varkensmarkt in Nederland nog in het teken van de forse stijging van de varkensprijs. Vion deed maandag ook plus 12 centen; net als de boerenvarkensprijs vrijdag. De prijs van Vion is dan inclusief btw. Compaxo deed wel plus 12 centen exclusief, maar Van Rooi en Westfort hielden het bij een verhoging van 10 centen exclusief. Dit is natuurlijk heel mooi en zeer gewenst, maar het gevaar komt wederom uit Duitsland waar ze door de corona weer minder kunnen slachten en daar maken de slachterijen net als vorig jaar dankbaar gebruik van.
We keken vreemd op dat de VEZG/ISN woensdag met een ‘onveranderd’ kwamen
Op maandag werden in Duitsland nog varkens verkocht op de Teleporc voor 1,67 euro. Wat dus voor woensdag een verhoging van 10 centen zou beteken in Duitsland. Dinsdag deed de beurs daar al 1 cent vanaf en werd de helft van de varkens niet verkocht, omdat de varkenshouders nog steeds een veel hogere prijs voor ogen hadden. De geluiden waren dat het geen plus 10 centen zou worden, maar toch nog plus 5 centen. Altijd nog mooi na de stijging van 31 centen in vier weken. We keken dan ook vreemd op dat de VEZG/ISN woensdag met een ‘onveranderd’ kwamen. Hiermee is niet alleen de stijging voor deze week weg, maar ook voor de komende weken waarin slachtdagen gaan uitvallen. Vorig jaar met de corona en AVP in Duitsland waren het ook ‘boerennoteringen’ die de prijs lieten dalen en nu laten ze de verhoging stoppen. Slachterijen klagen nu dan wel dat door de corona uitbraak onder het personeel het aan slachtcapaciteit ontbreekt, maar ik kan niet anders zeggen dat ze dit ook wel heel goed uitkwam. De prijs had anders met wederom 10 centen naar boven gemoeten wegens het gebrek aan varkens. Cijfers tonen aan dat er vorige week 60.000 varkens minder zijn geslacht ten opzichte van vorig jaar en dat is toch 6,5 procent minder. Ook daalde het slachtgewicht nog eens met 0,2 kilogram en dat maakt dat de daling ruim 3 kilogram is in iets meer dan een maand. Het is dan ook een geluk dat er weinig varkens zijn, anders hadden ze de prijs direct laten zakken.
Terug naar Nederland. De varkens worden goed opgenomen en het aanbod wordt wekelijks iets minder. Slachterijen compenseren dat door de zaterdagslachtingen er in sommige gevallen weer af te halen. Het slachtgewicht is als een jojo: De ene week daalt deze en de week erna stijgt het slachtgewicht weer net zo hard. Daarmee is de conclusie dat er ook nog varkens genoeg zijn en slachterijen willen niet meer kost-wat- kost zoveel mogelijk varkens binnen halen. Boerenvarkensprijs moet door de ontwikkeling in Duitsland zijn notering noodgedwongen onveranderd houden op 1,75 euro en deze ’onveranderd’ zal ook wel door de Nederlandse slachterijen gevolgd worden. Ook voor de komende weken zien we nu even geen verhogingen meer en dat is toch wel even slikken. Het is en blijft de markt die de prijs bepaalt en deze is onvoorspelbaar; al proberen we deze altijd wel te voorspellen en ik doe daar ook aan mee. Even Europa in. In de meeste landen stijgen de varkensprijzen allemaal een beetje. Spanje deed nog plus 6 centen, maar Denemarken en ook België blijven voor de komende week onveranderd.
Biggen stijgen nog steeds in prijs
Nadat de rem op de varkensprijs kwam, zou je toch ook denken dat dit ook een remmende werking heeft op de biggenmarkt. Dat viel toch mee of tegen; al naar gelang door welke bril je het bekijkt. Biggen zijn nog steeds goed gevraagd en het aanbod is nog steeds krap. Maar bij dat laatste moet ik er wel bij zeggen dat dit de komende weken gaat veranderen in een groter aanbod. Zolang de vraag vanuit de export goed blijft, zal dat weinig problemen opleveren met nog steeds stijgende prijzen voor de biggen. De Boerenbiggenprijs stijgt vooralsnog met 3 euro naar 55 euro.
Er zijn boeren die overgestapt zijn en groen gestemd hebben
Zoals de boeren al jaren zijn; zo hebben we ook gestemd: Verdeeld. Waar de een het bij zijn Christen Unie of de SGP houdt, blijft de ander bij zijn CDA of VVD. Er zijn echter ook boeren die overgestapt zijn en groen gestemd hebben. Dat is BBB groen. Een prachtig resultaat. Ze kunnen en mogen meepraten en dat is een felicitatie waard. Caroline, ik hoop dat je nog gezelschap krijgt van Jan Cees Vogelaar en Eline Vedder. Het zou toch prachtig zijn om regelmatig met zijn drieën te kunnen optrekken. Op deze manier kan het met onze verdeeldheid toch nog goed komen. Natuurlijk feliciteer ik iedereen die namens zijn partij in de Kamer komt en de landbouw een warm hart toedraagt.