Ontoereikend net kink in de kabel bij opmars zonnepaneel
Zeshonderd zonnepanelen liggen sinds een jaar of twee op de staldaken van Niek Oude Nijeweme. Met zijn ouders heeft hij in Geesteren (OV) een varkenshouderij met 5.500 vleesvarkens en 13.000 vleeskuikens. Mede door de gunstige terugverdientijd van zeven jaar en een aantrekkelijke subsidieregeling besloten de ondernemers te investeren in zonne-energie.
Anderhalve ton kostte het geheel, inclusief de kosten voor het ombouwen van het bedrijf van klein- naar grootverbruik. „We verbruiken in de stallen 150.000 kWh en met de panelen wekken we 180.000 op. We leveren dus nog iets terug aan het net”, legt Oude Nijeweme zijn situatie uit.
De SDE-subsidie levert hen 9 tot 10 cent per kWh op. Ondernemers die willen investeren in zonnepanelen op staldaken moeten volgens hem inzetten op maximale subsidie en in zee gaan met een betrouwbare en ervaren leverancier. „De SDE is een loterij, maar zonder SDE was dit voor ons simpelweg niet interessant.”
Meer ondernemers met energiebesparende maatregelen
Dat varkenshouders meer investeren in zonnepanelen, blijkt uit onderzoek van eind vorig jaar van RVO en CLM waarin gekeken is naar kennis en bewustwording rondom energie en klimaat in de landbouw. Veel boeren vinden energie een belangrijk thema en investeren daar ook in.
Het aandeel ondernemers dat energiebesparende maatregelen neemt is gestegen van 80 procent in 2012 naar 95 procent in 2020. Daarnaast wekken veel meer boeren hun eigen duurzame energie op: in 2012 zei 10 procent aan duurzame opwekking te werken, in 2020 was dit percentage gestegen naar 45. Een belangrijke voorwaarde om maatregelen te nemen is dat het financieel uit moet kunnen en er voldoende geld moet zijn om te investeren. Investeren in zonne-energie lijkt voor veel ondernemers aan deze voorwaarden te voldoen. Het aantal ondernemers dat in zonne-energie heeft geïnvesteerd steeg van 4 procent (2012) naar 42 procent (2020).
Kink in de kabel
Een letterlijke kink in kabel is dat de netcapaciteit in Nederland lang niet altijd toereikend is voor zonne-energie, weet Van Well. „In afgelegen gebieden komt het voor dat varkenshouders hun opgewekte zonne-energie niet aan het net kunnen leveren. Zelf een kabel aan laten leggen is zeer kostbaar. Om die reden is het aanleggen van zonneparken aantrekkelijker, omdat dan maar één kabel gelegd hoeft te worden. Maar wat mij betreft leggen we in Nederland eerst de daken vol.”
Van Well juicht een combinatie tussen zonne-energie en windenergie van kleine windmolens op boerenbedrijven toe. „Wind én zon leveren vaak op verschillende momenten stroom en zijn dus complementair op één netaansluiting. Dit is veel effectiever.”
Lees het hele achtergrondverhaal in het vakblad Pig Business, dat begin maart is verschenen. Ontvangt u het tijdschrift nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pig Business? Klik dan hier.