Recordresultaat ABZ Diervoeding met minder varkensvoer
COVID-19, varkenspest, vogelgriep en stikstof maakten 2020 tot een uitzonderlijk jaar. De coöperatie heeft zich goed weten aan te passen en in te stellen op alle invloed die de genoemde virussen en politieke thema’s op de bedrijfsvoering hadden. „Tijdens de coronacrisis hebben we met alle collega’s duidelijk onze meerwaarde voor onze klanten kunnen laten zien en zijn we harder gegroeid dan de markt”, vertelt Marcel Roordink, algemeen directeur van ABZ. Terwijl de verkoop van veevoer met 1,4 procent steeg, vooral door pluimvee- en rundveevoeders, daalde de omzet van varkensvoer van 168.368 ton in 2019 naar 157.183 ton in 2020 ofwel een daling van 6,7 procent. 2018 was 182.442 ton juist een topjaar.
De negatieve afzetontwikkeling zag de coöperatie zowel in de afzet van biggen-, zeugenals vleesvarkensvoeders. Een licht positieve klantenbalans is niet voldoende gebleken om de effecten van stoppers in deze sector te compenseren. Het volume varkensvoeders wat door stoppers wegviel was significant groter dan de landelijke trend.
Dat maakte de voerfabrikant dinsdag 23 maart bekend bij de presentatie van haar jaarresultaten over 2020. ABZ Diervoeding heeft het uitzonderlijke jaar 2020 afgesloten met een sterk financieel resultaat na belastingen van bijna 4,2 miljoen euro. Het hoogste resultaat sinds de oprichting van het bedrijf in 2013. De coöperatie streeft geen hoge winsten na. Om die reden wordt de helft van het resultaat door middel van een nabetaling uitgekeerd aan de leden.
Sterk financieel resultaat
2020 bestond voor de coöperatie boekhoudkundig uit 53 weken. De extra week zorgt voor ongeveer 2 procent meer omzet en afzet. Het gehele jaar was er sprake van een stijgende grondstofprijs. Een gunstige inkooppositie zorgde ervoor dat het jaar financieel uitstekend is afgesloten. Tevens is in het resultaat opgenomen de boekwinst op de verkoop van een voormalige locatie in Moergestel.
In 2020 werd 612.000 ton mengvoeders verkocht en totaal 715.000 ton diervoeders. Gecorrigeerd naar 52 weken wist de coöperatie haar afzetvolume daarmee op ongeveer hetzelfde niveau te houden als in 2019. „Een uitstekende prestatie in een krimpende markt”, vindt Roordink. De verschillen tussen de sectoren waren groot. De krimp in afzet varkensvoeders ten gevolge van de stoppers- en saneringsregelingen werd voldoende gecompenseerd door meer afzet van herkauwers- en pluimveevoeders. Tevens liet de afzet van enkelvoudige grondstoffen, ruwvoeders en meststoffen een mooie plus zien.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: ABZ Diervoeding
Bron: ABZ Diervoeding