Nieuw vleesvarkensvoer bereikt een hoogste groei van 1051 gram en met 1,94 een laagste voederconversie
Op basis van onderzoeken in de eigen proefstallen en behaalde resultaten bij varkenshouders die ook al enige tijd een nieuw hoogenergetisch biggenvoer gebruiken brengt Vitelia naast het bestaande VC2.0 concept voor vleesvarkens nu ook hoogenergetisch biggenvoer op de markt. Vitelia zegt met deze hoogenergetische voeders te beschikken over een mooie innovatie die goed aansluit op de maatschappelijke discussies waaronder een aanzienlijke daling van de hoeveelheid mest.
Praktijkervaring
Bij een mogelijke introductie van een nieuw voersoort gaat Vitelia vooral af op de praktijkervaringen van enkele varkenshouders. Varkenshouder Lucas Mooren is aan de slag gegaan met de hoogenergetische varkensvoeders van Vitelia. Mooren koos niet direct voor de VC2.0 variant, maar voor een light versie van VC2.0 waaronder MAXX Overgang. Dit is een hoogenergetisch hoog koper startvoer van Vitelia dat in het VC2.0 concept gebruikt kan worden als startvoer.
Niet optimaal
Mooren is eerst het bijvoerconcept ViteliJA-SpeendipNEE gaan proberen omdat hij niet tevreden was over de resultaten in de biggenstal. Zo vormde speendip een probleem en zorgde streptococcen voor uitval. Na enkele weken lukt het Mooren om alle biggen in de kraamstal te trainen in het opnemen van genoeg speenvoer. Daarmee was het probleem van speendip verleden tijd. De voeropname per big in de kraamstal was zelfs zo hoog dat hij het advies kreeg om meteen met biggenvoer te starten. Zo kon hij de omschakeling van speenvoer naar biggenvoer na het spenen weglaten. In zijn technische cijfers signaleert Mooren een stijging van de opleggewichten van de biggen. Ook bij de vleesvarkens stijgen de voeropnames.
Gezondheid
Lucas Mooren:„In combinatie met een nieuwe streptococcen-enting schiet de gezondheid op het bedrijf omhoog. De kraamstal loopt als een speer, de biggenstal beheer ik nu met twee vingers in de neus en onze vleesvarkens zijn supergezond. Samengevat: Ik zie een hele mooie groei. De groei is nu dusdanig dat ik de afdeling op drie maanden leeg heb in plaats van eerder op drieënhalve maand.”
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bron: Vitelia Voeders