Vion voelt gevolgen van Covid-19 in jaaromzet maar verdubbelt desondanks nettowinst
De nettowinst steeg van 26,6 verdubbelde met 26,3 miljoen naar een totaal van 52,9 miljoen euro. Het hogere nettoresultaat heeft Vion te danken aan het hogere bedrijfsresultaat en de sterke stijging van de latente belastingverordeningen. Dat schrijft Vion in het jaarverslag over 2020.
CEO Ronald Lotgerink: “Het begin van het jaar was veelbelovend, totdat de alarmerende signalen over COVID-19 ons bereikten. Aangezien de voedingsindustrie werd aangewezen als een vitale sector voor de samenleving moesten we voedselproducten voor de consument blijven produceren en ervoor zorgen dat de voedselvoorzieningsketens niet verstoord zouden worden. De sluiting van de restaurants leidde tot een zeer forse daling van de horecaproducten. Vion heeft al in een vroege fase van de pandemie gespecialiseerde teams samengesteld om de gezondheid van onze medewerkers en de continuïteit en cashflow van het bedrijf te waarborgen. Strenge corona maatregelen, samenwerking met universiteiten en overheden en veel testen vormden de basis om de verspreiding van het virus te voorkomen.”
Hogere kosten slachterij
Bij de verkoop van varkensvlees kreeg Vion door Covid-19 en de Afrikaanse varkenspest (AVP) in Duitsland te maken met naar eigen zeggen volatiele omstandigheden. Voor de slachterij resulteerde dit in hogere kosten door het nemen van maatregelen en een daling van de varkensprijzen. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Azië had in 2020 nog steeds een positief effect op de vraag van varkensvlees, wel was dit minder significant dan in 2019.
Blokchain gerealiseerd
De slachterij heeft ook innovaties doorgevoerd. Zo werden vorig jaar voor de Good Farming Star-varkensvleesketen een DNA-integriteitssysteem en een blockchain gerealiseerd. Via het biologische concept ‘De Groene weg’ werd een substantiele omzetgroei geboekt, mede door uitbreiding naar Duitsland. De voorgenomen integratie van de activiteiten van Scherpenzeel in de productiefaciliteit in Boxtel ligt goed op schema en zal naar verwachting in 2021 worden afgerond. Daarnaast heeft Vion, in ontwikkeling met de Dierenbescherming, Eyes on Animals en Deloitte, slimme camera’s in de slachterij ontwikkeld om zo het dierenwelzijn te bevorderen.
Varkenspest en arbowet vragen aandacht
Volgens Vion gaat 2021 een uitdagend jaar worden. „Het zal nog wel even duren voordat iedereen is gevaccineerd tegen het coronavirus en onze bedrijfsvoering weer normaal wordt. Ook zien we veel onrust in de markt bij onze klanten en consumenten. De horeca heeft nog steeds met lockdowns te maken, waardoor we onze activiteiten steeds aanpassen. In Duitsland zullen de Afrikaanse Varkenspest en de nieuwe arbowet onze aandacht vragen. Rekening houdend met deze uitdagingen zullen we net als in 2020 ons flexibel en wendbaar opstellen en ons aanpassen aan de omstandigheden” besluit Ronald Lotgerink.
In 2020 heeft de Duitse regering een nieuwe arbowet voor de vleesindustrie aangenomen. Op 16 Duitse Vion-locaties kregen flexwerkers per 1 januari 2021 een vast dienstverband. „We zijn ervan overtuigd dat dit de juiste weg voorwaarts is en een goede ontwikkeling voor onze industrie in Duitsland. We kijken ernaar uit om de samenwerking met onze nieuwe vaste collega's te intensiveren. Het doel van deze nieuwe wetgeving is een branchebrede overeenkomst om een gelijk speelveld te creëren voor alle bedrijven in onze branche."
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Vion Food Group