Column: Verhogen? Nu even niet meer
Vorige week kwam aan de snelle opmars van de varkensprijs al abrupt een einde. Dit vinden de slachterijen helemaal prima. In de weken met stijgende prijzen worden de varkens vaak niet zo vlot meer aangeboden. Nu de prijs stagneert, komen deze varkens weer los en dat zien ook de handelaren. Ze moeten op dit moment meer moeite doen om alle varkens geplaatst te krijgen; vooral nu Duitsland door de corona het aantal slachtingen naar beneden heeft bijgesteld en er dus meer varkens binnen de grenzen blijven.
De enige positieve uitschieter zijn de varkenshaasjes
Zoals vorige week al is gezegd, is er een aantal zaterdagslachtingen afgehaald en de komende weken zijn er minder slachtdagen; dus zal deze ‘status quo’ nog wel even duren. Jammer, maar het is nu even niet anders. Als je naar de werkelijke slachtcijfers in Nederland kijkt, dan schommelt deze in de laatste weken rond de 330.000 varkens met een geslachtgewicht van rond de 100 kilogram en ook de onderdelenprijzen houden het ook op een onveranderd. De enige positieve uitschieter zijn de varkenshaasjes, die doen de komende week 10 tot 15 centen meer en dit komt natuurlijk door Pasen in het aankomend weekend.
Al met al, niet zo heel veel nieuws. Duitsland is de situatie toch anders. Niet dat de prijs daar verandert. Nee, deze blijft staan op een te laag niveau. Zeker wanneer je deze met Nederland vergelijkt. Het aantal geslachte varkens schommelt daar meer en was vorige week toch ruim 10 procent lager dan vorig jaar. Dat zijn maar liefst 100.000 varkens minder geslacht in één week en wat er niet geslacht is, komt geen vlees van op de markt. Ik heb de laatste week ook geen varkenshouders in Duitsland gesproken die hun varkens niet kwijt konden. Je mag dus aannemen dat er ook geen varkens overblijven. Het slachtgewicht daalde zelfs nog met 0,2 kilogram en dat maakt dit dan ook weer duidelijk.
In België grijpen slachterijen elke mogelijkheid aan de toch al lage prijs te laten zakken
In België is het net even iets anders. Hier vindt men het nodig om de toch al niet hoge prijs gelijk bij elke mogelijkheid toch maar te laten zakken. Al is het maar 1 cent. Het toch al niet al te grote vertrouwen in de Belgische slachterijen stijgt hier zeker niet door. Gaan we even verder Europa door, dan zien we dat Denemarken zijn prijs onveranderd houdt. De Fransen krijgen er een centje bij. Spanje doet het wat dat betreft stukken beter en verhoogt zijn prijs met 5 cent. Ook in Polen stijgt de prijs al 12 weken oprij. Bij de meeste landen moet er wel bij vermeld worden dat het vaak om een inhaalslag gaat. Boerenvarkensprijs blijft onveranderd op 175 euro en dat zal de komende weken ook wel zo blijven.
Aanbod biggen begint langzamerhand toe te nemen
De biggenmarkt is nog steeds een vraagmarkt, maar er dient wel opgemerkt te worden dat het aanbod ook toeneemt. Dit is heel vaak zo na half maart en ook dit jaar is het niet anders. Voor de export worden nog steeds biggen gevraagd, maar ook hier is het wat anders. Niet meer tegen elke prijs. Dus is de vaart van het stijgen van de biggenprijs eruit. Duitsland houdt zijn prijs op onveranderd. Dit komt natuurlijk door de gelijkblijvende varkensprijs, maar daar zijn de biggen nog wel steeds gevraagd. Ook hier geldt echter: Niet voor meer geld. Boerenbiggenprijs blijft nog wel even stijgen en doet dat deze week met 2 euro naar 57 euro.
Ik pleit ervoor om te zorgen dat Polen wordt geholpen bij de AVP-bestrijding
AVP. Deze week werd in Polen het eerste bedrijf van dit jaar geruimd en als het net zo als in voorgaande jaren gaat, zullen er nog velen volgen. Triest maar ook een waarschuwing voor ons. In Polen worden wekelijks soms honderd besmette wilde zwijnen gevonden en als ik hoor hoe er gezocht wordt, is dit maar een fractie van het aantal besmettingen. Het is daar volledig uit de hand gelopen en het is een kwestie van tijd voordat heel Polen besmet gebied is. Natuurlijk, Polen is een heel groot gebied, maar je moet wel ergens beginnen als je het weer onder controle wil krijgen. In Duitsland is het wel anders. Daar hebben ze het redelijk onder controle, maar is het zeker niet waterdicht. Er zijn op meerder plaatsen toch open einde aan de afrasteringen. Daarmee krijg je het niet onder controle, want dat zal heel lastig blijven gezien de druk vanuit Polen. Het is te hopen dat het virus geen grote stappen gaat zetten door menselijk handelen, maar dit geldt ook voor de rest van Europa. Ik wil ervoor pleiten om te zorgen dat Polen wordt geholpen bij de bestrijding van het AVP-virus. Door daar te helpen wordt hier het risico minder.