Wageningen Universiteit onderzoekt of smaakbeleving nieuw verdienmodel kan opleveren
'Geeft een blij beest lekkerder vlees? Kun je proeven of varkens en kippen een goed leven hebben gehad?' Die vragen gaat Hans Spoolder, onderzoeker bij de Animal Science Group, onderzoeken. „Mensen die biologische producten eten zeggen dat het beter smaakt. Maar is dat ook zo? En zo ja, hoe komt dat dan?", zegt Spoolder tegenover Resource, een mediaplatform voor studenten en medewerkers van de Wageningen Universiteit.
De onderzoeker gaat kijken of vlees van varkens en vleeskuikens uit de extensieve veehouderij beter smaakt dan vlees uit de intensieve veehouderij. Smaakpanels zullen het vlees beoordelen en in het lab worden de chemische en fysieke eigenschappen bepaald.
Bij het onderzoek wordt onder andere gekeken naar het effect van een ras op de smaakbeleving: zo worden volgens de WUR in de extensieve veehouderij andere rassen gehouden dan in de intensieve veehouderij. Ook wordt het aspect bewegingsruimte onderzocht. „Je kan je voorstellen dat dieren die meer bewegen een andere spieropbouw hebben en misschien ook een betere doorbloeding. Wellicht is dat te proeven. Tot nog toe is dit niet onderzocht dus ik ben wel benieuwd", legt Spoolder uit.
Invloed weerbaarheid op vlees
Ook speelt voeding een rol. „Dieren die buiten op het gras lopen, eten veel gevarieerder dan dieren die alleen krachtvoer krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld kruiden eten en dat proef je in het vlees", vertelt Spolder. Als laatste wordt naar het effect van hokverrijking gekeken. „Dieren die spelen zijn meer in beweging en minder gestrest. Daarnaast zijn ze weerbaarder tegen infectie. Ook dit kan invloed hebben op het vlees."
Als uit het onderzoek blijkt dat vlees uit de extensieve veehouderij beteer smaakt, dan biedt dat volgens Spoolder mogelijkheden voor een nieuw verdienmodel voor producenten van duurder vlees met beter dierenwelzijn.
Fraude op de loer
Omdat biologisch vlees duurder is ligt fraude op de loer. Spoolder wil daarom ook analysetechnieken ook inzetten om dat op te sporen. „We doen een uitgebreide chemische en fysische analyse van het vlees. Met behulp van deze data kunnen we bijvoorbeeld zien of een dier buiten op gras heeft gelopen of wat voor voer het kreeg. Je kunt aan de hand van isotopen zelfs zien of een varken uit Spanje of Italië komt."